Wszystkie trzy amerykańskie kontynenty pochwalić się mogą plantacjami kawy znanymi niemal na całym świecie. Największe uprawne obszary posiada Ameryka Południowa, w której prym plantacyjny wiedzie Brazylia. Ta dostarcza światu aż 1/3 wszystkich światowych, kawowych zasobów.
Kawa z Brazylii
Napary arabiki przyrządzane z brazylijskich ziaren są delikatne, z ledwo wyczuwalną kwasowością. Charakteryzują się czekoladową nutą wzbogaconą o posmak wiśni, miodu, orzechów, jagód i malin. Jednymi z najbardziej znanych, a zarazem najbardziej cenionych odmian brazylijskiej kawy są Santos (Sao Paulo) i Yellow Bourbon (Minas Gerais).
Kawa z Kolumbii
Kawa kolumbijska cechuje się niezwykle esencjonalną, czekoladową nutą z domieszką karmelu, cytrusów i orzechów. Wykazująca subtelną kwasowość, pozbawiona jest goryczki i cierpkości. Najbardziej znane odmiany uprawiane na tych terenach to Typica, Bourbon, Maragogype i Caturra. Kolumbia została wyróżniona przez UNESCO w 2011 r. tytułem "światowego dziedzictwa krajobrazu i kultury kawy".
Kawa z Boliwii
Licznie uprawiane kawowce odnaleźć można także w Boliwii. Państwo położone w samym sercu And posiada znakomite warunki do hodowli kawowych owoców. Te odpowiednio przygotowane oddają mocno owocowy smak, połączony z lekką goryczką i delikatną kwasowością.
Kawa z Peru
Kolejnym państwem, którego uprawy kawy są niezwykle cenione na świecie, jest Peru. Zwykle pozbawione ingerencji chemicznej hodowle, traktują kawę z należytym szacunkiem, co wyczuć można przy każdym łyku kawy tego pochodzenia. Wśród najbardziej znanych peruwiańskich odmian odnajdziemy między innymi:
- Peru SHB - zrównoważona i lekko słodka, o smaku czekolady i cytrusów, uprawiana w Andach.
- Peru Andes — esencjonalna w smaku z wyraźnymi nutami czekoladowo-orzechowymi, rośnie za zboczach gór.
- Peru Chanchamayo - subtelna z nutami wanilii, pomarańczy, cytrusów, czekolady i orzechów, hodowana w centralnej części kraju.
W Ameryce Środkowej swoje plantacje posiadają między innymi Gwatemala, Nikaragua, Kostaryka, Salwador, Honduras.
Kawa z Gwatemali
Wysoko cenione odmiany uprawianej w Gwatemali arabiki to Typica, Hard Bean, Camaleon, Bourbon, Catuai, Huehuetenango i Caturra. Wszystkie łączy zdecydowana kwasowość, połączona z wyraźną słodyczą. Ostry i dość specyficzny posmak gwatemalskich kaw porównywany jest do mocnych, intensywnych przypraw i ziół. W ziarnach z tego obszaru odnaleźć można także nuty kokosa i karmelu, doprawione posmakiem dymu tytoniowego.
Kawa z Nikaragui
Owoce kawowców rosnących w Nikaragui dojrzewają powoli, co wpływa pozytywnie na finalną jakość uzyskiwanych ziaren. Kawa pochodząca z tego państwa charakteryzuje się mocno owocowymi nutami. Przeważa tu posmak jabłek, brzoskwini, truskawek, moreli i cytrusów. Aromat i smak wzbogacają nuty karmelu. Wysublimowana, lekko słodka, o umiarkowanej kwasowości kawa, zadowoli z pewnością wielbicieli delikatnych i esencjalnych napojów.
Kawa z Kostaryki
Uprawa drzewek kawowych w Kostaryce jest rygorystycznie kontrolowana przez tamtejszy rząd. Powołany przez niego Instytut Kawy dba o utrzymanie najwyższych standardów i norm plantacyjnych, a także pilnuje, by na obszarach hodowlanych respektowane były dobre praktyki produkcyjne. Napary z ziaren kostarykańskiej kawy są czekoladowo-orzechowe z nutą cytrusową. Pozbawione kwasowości mogą poszczycić się pełnym, zbalansowanym i głębokim smakiem.
Kawa z Salwadoru
Wysoko położone (powyżej 1350 m n.p.m.) salwadorskie plantacje to jedne z najlepszych upraw w rejonie Ameryki Środkowej. Dzięki znakomitemu położeniu, kawy pochodzące z tych obszarów, posiadają specjalne oznaczenie SHG (Strictly Hard Beans), które zapewnia najlepszej jakości ziarna wytwarzane w doskonałych warunkach. Bukiet smakowy jest tu zbalansowany — zbliżony do czekolady, przypraw korzennych i leśnych owoców. Delikatnie słodka kawa posiada średniej mocy kwasowość.
Kawa z Hondurasu
Honduras produkuje kawę na niezwykle czystych terenach, więc plantacje w tym kraju określa się jako organiczne. Ziarna pochodzące z tych regionów, posiadają bardzo bogaty profil smakowy opierający się na cytrusowych, brzoskwiniowych, morelowych, śliwkowych, waniliowych, kakaowych, orzechowych i karmelowych nutach. Niska kwasowość tego typu napojów przypadnie z pewnością do gustu tym miłośnikom kawy, którzy cenią sobie delikatny, a zarazem głęboki smak.
Kawa z Kuby
W Północnej Ameryce prym wiodą Kuba i Meksyk. Na Kubie uprawia się głównie bardzo dobrej jakości arabikę, choć zdarzają się także plantacje robusty. Najbardziej znane kubańskie ziarna w odmianie Torquino posiadają zróżnicowany profil z korzennymi i tytoniowymi nutami. Smak kubańskiej kawy odnosi się do czekolady, karmelu i kakao. Ciemno palone ziarna idealne nadają się do przygotowania espresso i mokki.
Kawa z Meksyku
W Meksyku w ogromnej przewadze uprawia się arabikę, której smak może różnić się względem poszczególnych regionów. Najbardziej znane odmiany meksykańskiej kawy to:
- Maragogype — wyraźnie słodka o niskiej kwasowości, wzbogacona w waniliowe, miodowe i winogronowe nuty,
- Coaetepec - delikatna, zrównoważona w smaku z niską kwasowością,
- Chiapas - intensywna w smaku z wyczuwalnie zaznaczonymi owocowymi nutami (morelowo-brzoskwiniowe)
- Altura - wysublimowana, delikatnie słodka i lekko kwaśna, o smaku aksamitnego karmelu, przypraw korzennych, czekolady i orzeźwiających cytrusów,
- Oaxaca - subtelna, z niską kwasowością o słodkich nutach czekoladowo-orzechowych.