Kawa to jeden z tych napojów, który znany jest na całym świecie. Przygotowywana z palonych, a następnie rozdrobnionych ziaren kawowca, to najchętniej wybierany dodatek do spotkań z przyjaciółmi i leniwych poranków w gronie najbliższych. Towarzyszy nam zawsze tam, gdzie dzieją się rzeczy ważne. Degustujemy ją podczas świątecznych zjazdów, pierwszych randek i spotkań z przyjaciółmi. Pijemy ją w pracy, domu, kawiarni i restauracji. Jest z nami podczas podróży i rodzinnych uroczystości. Dziś, kawa to nie tylko napój. To również znakomite dopełnienie każdego doniosłego życiowego wydarzenia.
Na czym polega fenomen jej picia? I dlaczego tak często po nią sięgamy? Najprawdopodobniej dzieje się tak, gdyż kawa w dzisiejszych czasach, stanowi nie tylko rodzaj napoju, ale jest także swoistym źródłem doznań emocjonalnych. Wspaniały smak i zniewalający aromat świeżo palonych ziaren, każdorazowo przyprawia nas o pozytywne odczucia, dostarczając nam potrzebnej energii. Zawarta w ziarnach kofeina, pobudza organizm do działania i sprawia, że wykazujemy większą chęć do podejmowania nowych zadań.
Obecnie kawa coraz częściej spożywana jest w filozofii slow coffee, która zakłada powolną degustację połączoną z odpoczynkiem i chwilą wytchnienia od codziennych spraw. Tu kawę przygotowuje się z niezwykłą dbałością, własnoręcznie wykonując każdy krok. Stawia się na ekologiczne, etyczne plantacje. Podczas parzenia zazwyczaj wykorzystuje się metody alternatywne, czyli dobrze nam znane, choć nieco zapomniane sposoby ręcznego przygotowywania. Slow coffee dopuszcza też parzenie kawy w ekspresie kolbowym, którego obsługa wymaga sporej ingerencji użytkownika (mielenie ziaren, ubijanie kolby, spienianie mleka).
LoveCoffe to wyspecjalizowany sklep oferujący kawę oraz akcesoria i sprzęt przeznaczony do jej przygotowywania. W swojej ofercie posiadamy zarówno kawę ziarnistą, jak i mieloną o zróżnicowanych profilach smakowych.
W Polsce, w przeciągu ostatnich 10 lat konsumpcja kawy wzrosła aż o 80%. Największymi kawowymi smakoszami są jednak Amerykanie, Francuzi i Niemcy, którzy w sumie spożywają aż 65% wszystkich kawowych zasobów na świecie. Rokrocznie na całym świecie wypija się blisko 400 miliardów kaw. Wśród narodów przodujących w rankingach najbardziej zagorzałych kawoszy, przodują mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, którzy łącznie codziennie wypijają aż 400 milionów filiżanek! Przeciętny Amerykanin pochłania 400 porcji kawy rocznie. Dla porównania statystyczny Europejczyk wypija dziennie ok. 4 filiżanki tego napoju, co w skali rocznej daje 160 litrów.
Co ciekawe, w zależności od regionu świata, kawę spożywa się w bardzo różnych konfiguracjach. W kawowej kolebce, jaką jest Etiopia, pije się kawę z dodatkiem soli i masła. W Maroku napar musi być wzbogacony o takie przyprawy jak imbir, gałka muszkatołowa, goździki, kminek, sezam, sól, pieprz i kardamon. Włosi piją głównie espresso z cukrem - spożywają je wyłącznie po południu. Rano raczą się cappuccino lub latte. Niezależnie od pory, również wieczorem swoimi ulubionymi kawowymi napojami delektują się Hiszpanie i Francuzi. Ci drudzy są zagorzałymi fanami espresso i latte, które we francuskiej wersji nazywa się… café au lait. Grecy uwielbiają frappe, czyli spienioną kawę podawaną z kostkami lodu. Amerykanie z kolei są wiernymi fanami kawowych dodatków i chętnie sięgają po napoje z karmelem, toffi i czekoladą, intensywnie pachnące wanilią lub cynamonem, udekorowane bitą śmietaną posypaną piankami marshallows. Anglicy i Irlandczycy słyną z Irish Coffee, czyli kawy z whiskey, bitą śmietaną i brązowym cukrem. W Brazylii zazwyczaj pija się mocno słodzone espresso, a w Meksyku najpopularniejsza jest café de olla - kawa z cynamonem.
Dokonując wyboru kawy, należy zwrócić uwagę na kilka jej parametrów. W zależności od upodobań, można kupić kawę o niskiej, średniej lub wysokiej kwasowości (ang. acidity), o różnych stopniach goryczy (moc palenia) i słodyczy, ze zróżnicowanym profilem smakowym, o odmiennej konsystencji (tzw. body) i wyważeniu (ang. balance).
Spośród kilku dostępnych na rynku odmian, proponujemy te kawy, które uprawiane są w najwyższych standardach. Z grona najbardziej popularnych gatunków, wyróżnić należy takie, które występują w największej ilości, czyli arabikę i robustę. Ich uprawa stanowi aż 96% światowego rynku. Wśród mniej znanych kaw odnaleźć można między innymi liberikę, Gwatemalę Antiqua i Jamajkę Blue Montain.
Arabika produkowana w znacznej przewadze charakteryzuje się płaskimi, długimi zielonymi lub zielono-szarymi ziarnami, które nadają kawie delikatny i aromatyczny smak. Palone w odpowiednich warunkach zapewniają głęboki i złożony bukiet smakowy. Bardzo wymagające w stosunku do warunków atmosferycznych krzewy tej odmiany, występują głównie w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej. Doskonałym miejscem upraw drzewek Arabiki są tereny górzyste, na których średnia roczna temperatura powietrza oscyluje w granicach 15-24oC. Arabika, zwana też kawą arabską, wymaga żyznej gleby, częstych opadów deszczu i dużego nasłonecznienia. Najbardziej cenione odmiany tej kawy to m.in. Blue Mountain, Bourbon, Kona, Mocha, Caturra, Tico, Typica, Mundo Novo i San Ramon.
Robusta to gatunek o okrągłych i nieco mniejszych, żółto-zielono-brązowych ziarnach, o ostrzejszym, bardziej intensywnym, gorzkawym smaku. Łatwiejsza w uprawie, hodowana jest między innymi w Brazylii, Wietnamie, Indiach i Indonezji. Niezwykle wydajne drzewa Robusty osiągają dwukrotnie większe rozmiary i są bardziej odporne na działanie warunków zewnętrznych niż krzewy Arabiki. Co ciekawe, ten typ kawy zawiera o połowę więcej kofeiny, niż jej bardziej popularna, wysublimowana wersja.
Arabika i robusta to tak zwane kawy jednorodne składające się wyłącznie z jednego gatunku. Spotkać można także kawy mieszane, czyli zawierające oba rodzaje ziaren. Dążąc za trendami w picu kawy oraz potrzebami klientów, producenci stale wprowadzają na rynek nowe mieszanki skomponowane w różnorodnych konfiguracjach.
LoveCoffee to sklep internetowy powstały w wyniku pasji i miłości do kawowych ziaren. Posiadamy w swej ofercie ponad 100 rodzajów kawy o różnym przeznaczeniu. Chcąc zapewnić sobie najlepszej jakości kawowe napoje, warto przyjrzeć się składowi i pochodzeniu umieszczonym na opakowaniach. Bo wbrew pozorom, na jakość uzyskiwanej finalnie kawy, dostępnej w różnej gramaturze, oddziałuje wiele czynników zewnętrznych. Smak kawy zależy między innymi od jej pochodzenia, żyzności gleby, poziomu zanieczyszczenia powietrza, umiejscowienia plantacji (również pod względem wysokości nad poziomem morza), intensywności opadów i stopnia nasłonecznienia. Drzewka kawowe rosną od 3 do 4 lat. Po tym czasie, w trakcie jednego sezonu mogą dostarczyć ok. 450-900 gramów ziaren.
Wywodząca się pierwotnie z plantacji w Etiopii kawa, dziś uprawiana jest w wielu innych światowych rejonach. Kawowce hoduje się w tak zwanym "kawowym pasie" (the coffee belt), który wyznacza najkorzystniejsze obszary sprzyjające rozwojowi tych drzewek. Najbardziej znane i cenione są ziarna pochodzące z Afryki, Ameryki Środkowej, Południowej i Azji.
W zależności od pochodzenia, kawowe ziarna mogą wyrażac zróżnicowane profile smakowe. Najczęściej wybierane są te, wykazujące smak i aromat zbliżony do czekoladowego, orzechowego, miodowego, karmelowego i owocowego. W zakresie pochodzenia wyróżnić można trzy podstawowe podziały: kawę afrykańską, azjatycką i amerykańską.
Afryka to zdecydowany lider w światowej produkcji kawowych ziaren. Kontynent o gorącym klimacie bogatym w żyzne gleby stanowi doskonałe warunki do ich uprawy. Znane na międzynarodowym rynku afrykańskie plantacje, mieszczą się między innymi w Etiopii, Kenii, Ugandzie, Malawi, Burundi, Tanzanii i Rwandzie.
Kawa etiopska charakteryzuje się niską bądź średnią kwasowością. Jest dość słodka, a zarazem delikatnie gorzka. Dominują tu nuty owocowe (cytrusowe, brzoskwiniowe, truskawkowe, morelowe lub czarnej porzeczki), choć spotkać można także posmak karmelowy, herbaciany oraz charakterystyczną bergamotkę, jaśmin i czarny bez. Kawa rodem z Kenii będzie doskonałym wyborem, dla tych, którzy lubią naturalnie owocowe, dość wytrawne, o sporej kwasowości napoje. Degustując tego typu kawę, wyczuć można smak wiśni, czerwonej i czarnej porzeczki, jagody, jeżyny, czerwonych winogron, cytrusów, rodzynek, owoców egzotycznych, kwiatów bzu i rumu.
Uganda specjalizuje się głównie w uprawie klasycznych ziaren - arabiki i robusty. Pierwsza zapewni delikatny, cytrusowo-herbaciany smak wzbogacony drzewnym aromatem, a druga - mocną kwasowość, bogaty smak i charakterystyczną cierpkość. Malawia z kolei dostarcza światu kawę o średniej mocy, zrównoważonym smaku, który pozbawiony jest mocnej kwasowości i goryczy. W tym obszarze uprawia się głównie kawę o nutach karmelowych, orzechowych, jabłkowych i śliwkowych. Kawa z Burundi to również arabica i robusta o złożonych profilach smakowych. Delikatna, zbogacona kwiatowymi nutami, odznacza się przyjemną słodyczą przypominającą w smaku czerwone i cytrusowe owoce. Niezbyt kwaśna przywodzi smak jagód, daktyli i rodzynek.
Napoje przygotowywane z ziaren uprawianych w Tanzanii, uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Słynący ze znakomitych warunków klimatycznych kraj, produkuje kawę o złożonym, bogatym smaku wzbogaconym nutami daktyli, brzoskwini, rodzynek i czekolady.
Rwanda eksportuje wysokiej jakości kawę o niepowtarzalnym bukiecie smakowym. Napoje przyrządzane z ziaren pochodzących z tego regionu, odznaczają się słodkim, karmelowym zapachem i orzeźwiającą, cytrusową nutą o lekkiej kwasowości. Co ciekawe, w zależności od usytuowania plantacji, smak kawy może nieznacznie się różnić. Dla przykładu, ziarna z Rizi będą orzechowo-korzenne z wyczuwalnymi akcentami gałki muszkatołowej i cytryny, a te z Kivu — znakomicie słodkie o posmaku czekolady i marcepanu.
Wśród azjatyckich państw uprawiających kawowe drzewka, najbardziej znane są Laos, Wietnam, Indie, Birma i Indonezja. Produkowana tu kawa, charakteryzuje się niską kwasowością, wyczuwalnymi nutami owocowymi i bogatym smakiem orzechów. Dodatkowo odnaleźć można także ziemiste i leśne akcenty, które cenione są przez miłośników bardziej wytrawnych kaw.
Laos to jedno z tych azjatyckich państw, które trudzą się uprawą kawy w odmianie robusta. Niezwykle bogaty i ciężki napar uzyskiwany z tego typu ziaren, przypadnie do gustu tym, którzy lubią mocny smak, wzbogacony intensywnym aromatem przypraw.
Jednym z największych producentów kawy w Azji jest Wietnam. Stąd wywodzi się najlepszej jakości robusta, liberika i arabika w odmianie Catimor. Kawy z tego regionu są zdecydowanie bardziej gorzkie niż te afrykańskie i łączą w sobie słony oraz słodki smak.
Kawa pochodząca z Indii kryje w sobie bogactwo smaku i aromatu. Karmelowy zapach łączy się tu nierzadko z nutą dymu papierosowego, dając napój o przyjemnej, syropowej konsystencji. Tego typu kawa, o niskiej kwasowości, charakteryzuje się czekoladowym, aromatycznym smakiem z nutą prażonych orzechów.
Napoje pozyskiwane z ziaren indonezyjskich są delikatne i pełne intensywnego aromatu. Pachnące cydrem i kolendrą, posiadają wyczuwalne nuty toffi, melasy, czarnej porzeczki, jagód. Kawa z Birmy cechuje się wyraźnie owocowym smakiem i niską kwasowością. Intensywna w smaku wzbogacona jest w nuty… czosnku i ziemisty, słodki, nierzadko ciężki aromat.
Wszystkie trzy amerykańskie kontynenty pochwalić się mogą plantacjami kawy znanymi niemal na całym świecie. Największe uprawne obszary posiada Ameryka Południowa, w której prym plantacyjny wiedzie Brazylia. Ta dostarcza światu aż 1/3 wszystkich światowych, kawowych zasobów.
Napary arabiki przyrządzane z brazylijskich ziaren są delikatne, z ledwo wyczuwalną kwasowością. Charakteryzują się czekoladową nutą wzbogaconą o posmak wiśni, miodu, orzechów, jagód i malin. Jednymi z najbardziej znanych, a zarazem najbardziej cenionych odmian brazylijskiej kawy są Santos (Sao Paulo) i Yellow Bourbon (Minas Gerais).
Kawa kolumbijska cechuje się niezwykle esencjonalną, czekoladową nutą z domieszką karmelu, cytrusów i orzechów. Wykazująca subtelną kwasowość, pozbawiona jest goryczki i cierpkości. Najbardziej znane odmiany uprawiane na tych terenach to Typica, Bourbon, Maragogype i Caturra. Kolumbia została wyróżniona przez UNESCO w 2011 r. tytułem "światowego dziedzictwa krajobrazu i kultury kawy".
Licznie uprawiane kawowce odnaleźć można także w Boliwii. Państwo położone w samym sercu And posiada znakomite warunki do hodowli kawowych owoców. Te odpowiednio przygotowane oddają mocno owocowy smak, połączony z lekką goryczką i delikatną kwasowością.
Kolejnym państwem, którego uprawy kawy są niezwykle cenione na świecie, jest Peru. Zwykle pozbawione ingerencji chemicznej hodowle, traktują kawę z należytym szacunkiem, co wyczuć można przy każdym łyku kawy tego pochodzenia. Wśród najbardziej znanych peruwiańskich odmian odnajdziemy między innymi:
W Ameryce Środkowej swoje plantacje posiadają między innymi Gwatemala, Nikaragua, Kostaryka, Salwador, Honduras.
Wysoko cenione odmiany uprawianej w Gwatemali arabiki to Typica, Hard Bean, Camaleon, Bourbon, Catuai, Huehuetenango i Caturra. Wszystkie łączy zdecydowana kwasowość, połączona z wyraźną słodyczą. Ostry i dość specyficzny posmak gwatemalskich kaw porównywany jest do mocnych, intensywnych przypraw i ziół. W ziarnach z tego obszaru odnaleźć można także nuty kokosa i karmelu, doprawione posmakiem dymu tytoniowego.
Owoce kawowców rosnących w Nikaragui dojrzewają powoli, co wpływa pozytywnie na finalną jakość uzyskiwanych ziaren. Kawa pochodząca z tego państwa charakteryzuje się mocno owocowymi nutami. Przeważa tu posmak jabłek, brzoskwini, truskawek, moreli i cytrusów. Aromat i smak wzbogacają nuty karmelu. Wysublimowana, lekko słodka, o umiarkowanej kwasowości kawa, zadowoli z pewnością wielbicieli delikatnych i esencjalnych napojów.
Uprawa drzewek kawowych w Kostaryce jest rygorystycznie kontrolowana przez tamtejszy rząd. Powołany przez niego Instytut Kawy dba o utrzymanie najwyższych standardów i norm plantacyjnych, a także pilnuje, by na obszarach hodowlanych respektowane były dobre praktyki produkcyjne. Napary z ziaren kostarykańskiej kawy są czekoladowo-orzechowe z nutą cytrusową. Pozbawione kwasowości mogą poszczycić się pełnym, zbalansowanym i głębokim smakiem.
Wysoko położone (powyżej 1350 m n.p.m.) salwadorskie plantacje to jedne z najlepszych upraw w rejonie Ameryki Środkowej. Dzięki znakomitemu położeniu, kawy pochodzące z tych obszarów, posiadają specjalne oznaczenie SHG (Strictly Hard Beans), które zapewnia najlepszej jakości ziarna wytwarzane w doskonałych warunkach. Bukiet smakowy jest tu zbalansowany — zbliżony do czekolady, przypraw korzennych i leśnych owoców. Delikatnie słodka kawa posiada średniej mocy kwasowość.
Honduras produkuje kawę na niezwykle czystych terenach, więc plantacje w tym kraju określa się jako organiczne. Ziarna pochodzące z tych regionów, posiadają bardzo bogaty profil smakowy opierający się na cytrusowych, brzoskwiniowych, morelowych, śliwkowych, waniliowych, kakaowych, orzechowych i karmelowych nutach. Niska kwasowość tego typu napojów przypadnie z pewnością do gustu tym miłośnikom kawy, którzy cenią sobie delikatny, a zarazem głęboki smak.
W Północnej Ameryce prym wiodą Kuba i Meksyk. Na Kubie uprawia się głównie bardzo dobrej jakości arabikę, choć zdarzają się także plantacje robusty. Najbardziej znane kubańskie ziarna w odmianie Torquino posiadają zróżnicowany profil z korzennymi i tytoniowymi nutami. Smak kubańskiej kawy odnosi się do czekolady, karmelu i kakao. Ciemno palone ziarna idealne nadają się do przygotowania espresso i mokki.
W Meksyku w ogromnej przewadze uprawia się arabikę, której smak może różnić się względem poszczególnych regionów. Najbardziej znane odmiany meksykańskiej kawy to:
Najbardziej podstawowa klasyfikacja zakłada podział na kawę ziarnistą i mieloną. Pierwsza z nich jest najbardziej cenionym typem kawy na świecie. Coraz bardziej popularna w Polsce, wybierana jest już nie tylko przez użytkowników ekspresów, ale także tych, którzy parzą kawy w sposób alternatywny, a nawet klasyczny. Prawidłowo przechowywana kawa w ziarnach, zamyka w swej strukturze wspaniały smak i aromat, który wydobywa się tuż po zmieleniu. Dlatego tak ważne jest, by kawę ziarnistą rozdrabniać bezpośrednio przed parzeniem. Ceniona za niezwykłe właściwości, może być mielona na wielu poziomach. Ta grubo rozdrabniana będzie odpowiednia dla kaw delikatnych takich jak cappuccino i latte, a drobno mielona podkreśli smak i aromat pobudzającego espresso, czy ristretto.
Biorąc pod uwagę różne preferencje smakowe naszych klientów, proponujemy wiele rodzajów kaw ziarnistych. Posiadamy w swej ofercie zarówno kawy klasyczne, jak i smakowe. Nasi klienci mogą wybierać spośród kaw jednorodnych i mieszanych.
Wszystkie produkty w tej kategorii pochodzą z najlepszych światowych plantacji. Współpracujemy ze znakomitymi palarniami, które gwarantują kawę najwyższej jakości. Kawy ziarniste oferowane przez LoveCoffe są znane i cenione na całym świecie. Bogaty aromat i naturalny smak zapewniają najbardziej renomowani producenci tacy jak Lavazza, Arcaffe, Moon Coffee i Zavida. Dzięki naszym produktom, picie kawy, stanie się jednym z najprzyjemniejszych i najbardziej wyczekiwanych momentów każdego dnia.
Kawa mielona jak sama nazwa wskazuje, sprzedawana jest w postaci gotowej do zaparzenia. Nie trzeba posiadać specjalnego młynka ani innego sprzętu rozdrabniającego, by cieszyć się komfortowo i szybko przygotowanym napojem najwyższej jakości. W zależności od indywidualnych preferencji możesz wybierać spośród wielu aromatycznych kaw mielonych pochodzących od najlepszych producentów na świecie. Decydując się na nasze produkty, zapewniasz sobie i swoim bliskim najlepszej jakości produkt, który umili niejedno popołudnie i poranek. Największe uznanie wśród kawowych smakoszy zyskały kawy mielone produkowane przez Bialetti, Arcaffe, Lucaffe i Zavidę.
Tym, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny, proponujemy produkty pozbawione tego stymulantu. Składające się z wyselekcjonowanych ziaren kompozycje bezkofeinowe, doskonale sprawdzą się do popołudniowych i wieczornych degustacji. Odpowiednie będą także dla kobiet w ciąży i mam karmiących.
Na świecie, jak i w Polsce coraz bardziej ceniona i pożądana staje się kawa ekologiczna. Wybierając ziarna z etykietą "bio", zyskujemy pewność, że drzewka kawowe, z których pochodzą, nie są traktowane pestycydami i sztucznymi nawozami. Pozbawione chemicznych substancji hodowle, z zasady wykorzystują ręczne metody zbioru i obróbki. Bardzo wymagające uprawy prowadzone są najczęściej przez lokalnych rolników lub małych plantatorów. Również zasady przechowywania zbiorów powinny być tu surowo przestrzegane. Kawy z organicznym certyfikatem nie mogą bowiem wykazywać obecności ochratoksyny, czyli substancji pleśniowej powstałej w wyniku magazynowania w nieprawidłowej temperaturze i wilgotności. Produkty opatrzone naklejką "eko" są bezpieczne dla alergików i przyjazne środowisku. Najczęściej oznaczenie tego typu odnaleźć można na kawach w odmianie arabika.
Niezwykle ważnym oznaczeniem stosowanym podczas produkcji kawy, jest Certyfikat Fair Trade. Sprawiedliwy handel gwarantuje drobnym przedsiębiorcom zachowanie praw i poszanowanie dla środowiska naturalnego. Wybierając opakowania z tym znaczkiem, zyskujemy pewność, że ziarna, które są w śrdoku zostały wyprodukowane w miejscu, gdzie respektuje się prawa pracowników i dba o najwyższej jakości produkt finalny. System Fair Trade zapewnia cenę minimalną kawy oraz organizuje szkolenia i zapewnia różne formy wsparcia najmniej zamożnym rolnikom. Dzięki temu plantacje objęte nadzorem organizacji mogą się stale rozwijać, udoskonalając produkcję względem zmieniających się warunków klimatycznych.
Niektóre kawowe plantacje opatrzone są Certyfikatem Rainforest Alliance. Pieczęć z zieloną żabą przyznawana jest tym producentom, którzy prowadzą zrównoważone uprawy, dbając jednocześnie o godziwe warunki i formy pracy, zapewniając należyte wynagrodzenie. Rolnicy chcący uzyskać ten znak muszą przestrzegać zasad sprawiedliwości społecznej, dbać o ochronę środowiska i stosować się do przyjętych norm ekonomicznych. Organizacja Rainforest Alliance kontroluje wytwarzanie kawowych dóbr i zapewnia odpowiedni dystans między pracą człowieka a funkcjonowaniem natury — głównie w Krajach Trzeciego Świata.
Certyfikat Shade Grown określa, że kawowa plantacja jest odpowiednio zacieniona, co z kolei skutkuje zachowaniem naturalnej, biologicznej równowagi ekosystemu. To jedno z najbardziej restrykcyjnych zaświadczeń zezwala na tworzenie naturalnych "lasów" składających się z kawowych krzewów i osłaniających ich drzew. Znajdując się na plantacji oznaczonej tym certyfikatem, mamy pewność, że nie używa się tu chemicznych nawozów. Szkodniki z kawowców usuwane są przez ptaki, które zagnieżdżają się i funkcjonują pomiędzy koronami drzew.
Z funkcjonowaniem ptaków związany jest kolejny certyfikat - Bird Friendly. Poprzez konkretne wytyczne zakłada on ochronę środowiska naturalnego tych zwierząt. Plantacje “przyjazne" ptakom muszą spełniać poniższe kryteria:
W Stanach Zjednoczonych kawy organiczne posiadają etykietę USDA Organic, natomiast w Unii Europejskiej identyczne oznaczenie występuje z motywem liścia na zielonym tle. Oba symbole przyznawane są przez akredytowane agencje certyfikujące i gwarantują, że kawa wytwarzana jest bez pomocy chemicznych substancji, oprysków i nawozów.
Kawa podobnie jak inne produkty rolnictwa może znaleźć się w gronie tych artykułów, którym przyznany jest UTZ CERTIFIED Good Inside. Oznaczenie to gwarantuje, że dobro zostało wyprodukowana na właściwie prowadzonej plantacji, która przestrzega zasad bezpieczeństwa pracy. Rolnicy, których uprawy posiadają tę etykietę, są szkoleni w zakresie upraw kawowców oraz działają zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego i ludzkiej pracy.
Ostatnim spośród najważniejszych kawowych oznaczeń jest Certyfikat Naturland Fair. Zakłada on wysokie wymogi ekologiczne, restrykcje plantacyjne i wymagające zasady społeczne. Wytwórcy oznaczeni tym logo muszą szczególnie dbać o godne warunki pracy, nie mogą zatrudniać dzieci i są zobowiązani do szanowania praw pracowniczych. Ponadto są muszą wykonywać działania na rzecz miejscowych społeczności w zakresie edukacji, kultury i spraw socjalnych. Surowce użyte do produkcji z certyfikatem Naturland Fair muszą mieć lokalne pochodzenie.
Niezależnie od rodzaju i przeznaczenia kawy, na jej finalny smak oraz właściwości wpływają trzy podstawowe czynniki:
Uprawa kawy jest trudna i mocno uzależniona od warunków atmosferycznych, dlatego też praktykowana jest wyłącznie na konkretnych obszarach ("pas kawowy"). Najbardziej pożądane gatunki kawy hodowane są w wysokich partiach gór, gdzie występuje duże nasłonecznienie, urodzajna gleba i przejściowe okresy deszczowe. Spośród dwóch typów najbardziej popularnych odmian - robusty i arabiki, to właśnie ta druga jest bardziej wymagająca. Podatne na działanie czynników zewnętrznych plantacje, są więc bardziej cenione przez kawowych ekspertów. Z tego też powodu same ziarna sprzedawane są w wyższej cenie. Zdecydowanie łatwiejsza w uprawie jest robusta. Ta odmiana bardziej odporna jest na większość chorób i szkodników, a także lepiej znosi niekorzystne anomalia pogodowe.
Poza warunkami uprawy kolejnym ważnym etapem przygotowującym ziarna do procesu parzenia, jest palenie. W zależności od stopnia jego intensywności, kawa może wykazywać różne właściwości. Jasno palona kawa ma sporo kofeiny i wyraźnie kwaśny smak. Jednocześnie jest bardzo aromatyczna i posiada bogaty bukiet smakowy. W jasno palonych kawach odnajdziemy najczęściej kwiatowo-owocowe nuty nawiązujące do wanilii, słodkich pomarańczy, zielonego jabłka i wytrawnego, czerwonego wina. Średnio palone ziarna charakteryzują się karmelowo-czekoladowym aromatem, wzbogaconym lekką goryczką. Ciemno palona kawa ma mocno wyczuwalny intensywny smak i aromat, więc będzie idealna do przygotowania espresso. Najwięcej kofeiny znajdziemy w pozbawionej palenia kawie zielonej.
W ostatnim decydującym etapie, jakim jest parzenie, niebagatelną rolę odgrywa woda i temperatura. Woda, której używa się do parzenia kawowych napojów, powinna być zdemineralizowana, czyli pozbawiona wapnia. Zbyt duża ilość tego pierwiastka powoduje, że kawa jest nieprzyjemnie kwaśna. Odpowiednio przefiltrowana woda powinna być również świeża. Tak przygotowana ciecz, musi osiągnąć odpowiednią temperaturę, która w zależności od rodzaju napoju może być zróżnicowana. Kawa nie lubi wrzątku! Zbyt wysoka temperatura sprawia, że staje się ona gorzka i pozbawiona głębokich, smakowych nut. Z zasady temperatura wody przeznaczonej do parzenia kawy, powinna oscylować w granicach 88-94oC. To bezpieczna wartość, która pozwoli wydobyć z niej to, co najlepsze - zniewalający smak i pełen aromat. Optymalna temperatura przeznaczona dla kawowych ekspresów wynosi 90oC.
W Polsce coraz bardziej popularne stają się lokalne palarnie kawy. Tworzone z połączenia niezwykłej miłości i pasji do kawowych ziaren miejsca, oferują najwyższej jakości kawy pochodzące z najlepszych uprawnych regionów świata. Kawa traktowana jest tu z szacunkiem, a produkt finalny jest odpowiednio przechowywany. Lokalnie palona, rzemieślnicza kawa, to gwarancja świeżości i najwyższej klasy ziaren palonych ze szczególną dbałością.
Chcąc cieszyć się najlepszej jakości kawą, należy zaopatrzyć się w esencjonalne, intensywnie pachnące ziarna (lub ich mieloną wersję). Decydując się na zakup w specjalistycznym sklepie, zyskujemy pewność, że kawa, którą nabędziemy, spełni nasze największe smakowe oczekiwania. A kiedy nie wiemy jaki rodzaj, jaką nutę lub jakiego kraju kawę wybrać, nasi eksperci od parzenia kawy z LoveCoffee.pl chętnie doradzą i pozwolą dokonać najlepszego możliwego wyboru. Przedstawiamy kilka najważniejszych zasad, którymi powinni kierować się klienci podczas zakupu kawy:
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, pozostawiamy możliwość złożenia zamówienia przez Internet. Sklep LoveCoffe.pl oferuje nie tylko najznakomitsze kawy, ale także sprzęt i akcesoria potrzebne do przygotowania wspaniałych kawowych napojów. Jeśli jeszcze nie wiesz jaką kawę lub jaki ekspres wybrać - skontaktuj się z nami! Doradzimy, biorąc pod uwagę twoje indywidualne zapotrzebowanie i preferencje smakowe. Zapraszamy do współpracy klientów indywidualnych, kawiarnie, właścicieli biur i wszystkich tych, którzy tak jak my uwielbiają unoszący się w powietrzu zniewalający aromat i prawdziwy smak kawy, wydobywający się z każdego łyka esencjonalnego naparu.