MOC
3/5
KWASOWOŚĆ
2/5
BODY
2/5
STOPIEŃ PALENIA
ŚREDNI
Kawa ziarnista Ethiopia Djimmah pochodzi z kolebki kawy, Etiopii. Właśnie stąd ziarna kawowca rozjechały się po całym świecie. Uprawiana jest w regionie Djimmah, który jest rozpoznawalną na całym świecie marką. Bogata w kofeinę Arabica z regionu Kaffa to kawa pierwotna. Właśnie na terenie tego kraju rosła sobie dziko Arabika, odkryta w tym miejscu. Pierwsze uprawy kawy w tym kraju powstały w IX wieku!
Kawowi smakosze podkreślają jej walory smakowe. Podczas jej picia wyczuwalna jest nuta korzenna oraz czekoladowa. W aromacie zaś można wyczuć akcenty kwiatowe.
Ziarna kawy z Etiopii znane są na całym świecie z niepowtarzalnego smaku oraz wyglądu ziaren. Do najbardziej znanych regionów, w których uprawia się kawę, należą: Harrar (położone na wysokości 1500 m n.p.m.), Djimmah (na wysokości powyżej 1200 m .n.p.m), Sidamo (centralna część kraju), Lekempti (niezwykły smak ziaren) i Yirgacheffe (najwybitniejsza etiopska kawa). Ziarna kawy Ethiopia Djimmah zbierane są w regionie Kaffa na wysokości od 1500 do 2200 m n.p.m. Są to tereny bardzo trudno dostępne, stąd wygórowana cena kawy.
Rokrocznie zbiory kawy realizowane są od października do marca. Właśnie w tym czasie owoce kawowca osiągają dojrzałość. Następnie podczas suszenia stopniowo odpada owocowy miąższ i pozostaje to, co jest najcenniejsze - kawowe ziarna.
Ziarna kawy do Polski sprowadzane są przed wykonaniem procesu jej palenia. Dopiero w niewielkich polskich manufakturach specjalizujących się w paleniu kawy następuje ten proces. Dzięki temu ziarna, gdy trafiają do naszych domów mają piękny, intensywny aromat i napar z nich jest mocny. Średnie palenie kawy pozwala na obniżenie poziomu kwasowości kawy, dzięki czemu ma ona przyjemny smak.
Lubisz mocne pobudzenie zaraz po wstaniu z łóżka? Sięgnij po kawę ziarnistą Ethiopia Djimmah - ma ona naprawdę wysoką zawartość kofeiny. Każdy jej łyk da Ci energię do działania. Jest idealną koncepcją zarówno dla osób, które uwielbiają gęstą, małą czarną z kawiarki lub ekspresu (ciśnieniowego lub kolbowego), pyszną kawę z dripa, czy Aeropressu. Ta Arabika doskonale komponuje się z mlekiem (także roślinnym) i cukrem - mogą zatem mieć ją w swojej kuchni także wielbiciele białej, słodkiej kawy.
Ekspresy automatyczne
Kawiarki
Ekspresy przelewowe
French Press
Producent |
LoveCoffee |
Nazwa |
Ethiopia Djimma |
Skład: |
100% Arabica |
Stopień palenia |
Średni |
Moc |
3/5 |
Kwasowość |
2/5 |
Body |
3/5 |
Wysokość upraw |
< 1200 m n.p.m. |
Polecane metody parzenia |
Wszystkie sposoby |
Kraj/region pochodzenia |
Etiopia, region Kaffa, Djimmah |
Kraj palenia |
Polska |
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie. Bądź pierwszy - dodaj opinię
Dodaj własną opinię o produkcie
LoveCoffee Ethiopia Djimmah