Kawy alternatywne mogą stanowić doskonałą odmianę od klasycznego espresso przyrządzanego w ekspresie ciśnieniowym. Alternatywne metody parzenia kawy dają wiele możliwości w zakresie regulacji smaku. Napary przyrządzane tymi sposobami zdecydowanie różnią się od klasycznego espresso. Są delikatniejsze, lecz jednocześnie równie aromatyczne. Co więcej, nierzadko zawierają nawet więcej kofeiny niż ich najbardziej popularny włoski odpowiednik.
Dziś najmodniejsze kawy alternatywne przyrządzane są już nie tylko przez zawodowych baristów, ale także amatorów, ceniących pełen smak i aromat. Poniżej przedstawiamy najbardziej znane alternatywne metody parzenia kawy. Poznaj je i sam zdecyduj, która z nich najbardziej przypadnie ci do gustu.
Osoby rozpoczynające swoją przygodę z kawą mogą pomyśleć, że alternatywne metody parzenia kawy zabierają dużo czasu, a sam proces parzenia jest skomplikowany i żmudny. Nic bardziej mylnego! Wystarczy trzymać się odpowiednich zasad, by szybko i komfortowo przyrządzić doskonałej jakości napar w całkowicie innej odsłonie.
W zależności od pożądanego efektu można wybierać spośród kilku najbardziej znanych metod. Obecnie najpopularniejsze alternatywy kawowe to:
Istnieje jeszcze coś takiego jak młoda alternatywa. Do niej zalicza się Aeropress, czyli urządzenie zbliżone działaniem do strzykawki. Przeciska ono kawę bezpośrednio do kubka lub innego naczynia z pomocą ciśnienia wytworzonego siłą własnych rąk. Taki sposób ekstrakcji daje ciemny, nieco brudny w smaku, a jednocześnie doskonale aromatyczny napar.
Pierwszy dripper powstał z potrzeby oddzielenia fusów od naparu. Pomysłodawczynią tego urządzenia była późniejsza założycielka marki Melitta - Melitta Benz. Niemiecka gospodyni domowa najpierw wynalazła papierowy filtr do kawy, a później włożyła go do blaszanego naczynia z otworkami, czym zapoczątkowała istnienie dzisiejszych dripperów.
Samo słowo "dripper" wywodzi się od angielskiego drip, czyli kapać. Na tym polega właśnie cały mechanizm działania tej metody.Kawa z papierowego filtra przesącza się powoli do serwera lub innego naczynia, dając intensywnie pachnący napar o delikatnym smaku.
Chcąc przygotować najlepszą kawę z dripa należy rozdrobnić ziarna dość grubo. Z reguły przyjmuje się mielenie na ok. 0,6 - 0,8 mm, czyli na kształt piasku, z wyraźnie widocznymi drobinkami.
Sprzęt daje nieograniczone możliwości w wyborze przygotowywanej kawy. W przeciwieństwie do ekspresów można zaparzać w nim również napary smakowe. Doskonale sprawdzają się tu mieszanki o różnych profilach - od słodkich czekoladowych, orzechowych i karmelowych, po orzeźwiająco owocowe i delikatne kwiatowe.
Chemex, czyli jedna z najbardziej znanych metod alternatywnych, to połączenie serwera i zaparzacza w jednym. Stylowe szklane naczynie inspirowane formą lejka laboratoryjnego i kolby stożkowej, zostało zaprojektowane przez niemieckiego chemika Petera Schlumbohma. Elegancki i praktycznie niezmieniony w swojej formie, do dziś nosi miano kultowego wyznacznika stylu.
W zależności od modelu można przyrządzić tu od 3 do nawet 10 filiżanek esencjonalnego, klarownego napoju. Poprawnie przyrządzona w ten sposób kawa jest lekka, pozbawiona goryczki i kwasowości. Stanowi więc świetną alternatywę nie tylko dla ekspresu, ale także dla tradycyjnego parzenia "po turecku".
Ziarna przeznaczone do użytku w takich zaparzaczach należy zmielić nieco grubiej niż do standardowych ekspresów przelewowych. Urządzenie wyposażone w specjalny, gruby filtr umożliwia powolną i bardzo precyzyjną ekstrakcję. Jednocześnie nie pozwala na przenikanie do naparu większości olejów zawartych w kawowych ziarnach. Dzięki temu, napoje przygotowywane tą metodą różnią się znacząco od pozostałych kaw alternatywnych.
W 1958 roku szklany zaparzacz z drewnianym kołnierzem i skórzanym krawatem trafił na listę Illinois Institute of Technology jako jeden ze stu najlepiej zaprojektowanych produktów czasów współczesnych.
French Press zwany również prasą francuską to proste w konstrukcji urządzenie stworzone we Francji przez włoskiego projektanta Attilio Caliman. Bardzo popularne, użytkowane praktycznie na całym świecie, służy do przygotowywania kawy metodą alternatywną i nie tylko! Przez wielu wykorzystywany jest również jako zaparzacz do herbaty i… spieniacz do mleka.
Prasa składająca się z metalowego lub szklanego pojemnika i tłoka zakończonego drobnym sitkiem dokładnie oddziela właściwy napar od fusów, lub liści. Jej użytkowanie nie wymaga wcześniejszego przygotowywania, jednak warto znać podstawowe zasady parzenia kawy tą metodą.
Korzystanie z takiego zaparzacza jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość kawy (zazwyczaj 6g na 100 ml wody), wsypać ją na dno pojemnika i zalać niewielką ilością wody. Odczekać ok. 30 sekund (tzw. preinfuzja), po czym dolać pozostałą cieczą. Przykryć pokrywką z tłokiem i pozostawić na 3-4 minuty do właściwego zaparzenia. Po tym czasie energicznie docisnąć tłok do dna i gotowe!
Warto pamiętać, by po każdym użyciu zadbać o odpowiednią higienę urządzenia. Niedokładnie umyte z osadem na ściankach lub fusami na sitku może zepsuć smak kolejnych ekstrakcji.
Wybierając francuską prasę, warto postawić na droższy sprzęt lepszej jakości. Plastikowe lub kiepskie metalowe zaparzacze mogą zmieniać walory smakowe napojów i częściej ulegają awarii.