Drippery to naczynia służące do zaparzania kawy w sposób alternatywny. Przelewowa metoda to doskonałe rozwiązanie do domu, choć wiele współczesnych kawiarni podążających za obecnymi trendami, wykorzystuje taki sposób sporządzania małej czarnej. Kawa przygotowywana w dripperze ma więcej kofeiny niż typowe espresso. Za wynalazcę drippera i papierowego filtra, uznaje się późniejszą twórczynię marki Melitta - niemiecką gospodynię domową Melittę Bentz. W 1908 roku wpadła ona na pomysł nałożenia filtra na naczynie z otworami. W ten sposób powstał pierwszy dripper, zawdzięczający swoją nazwę angielskiemu "drip", co dosłownie oznacza "kapać".
Chcąc przyrządzić kawę tym sposobem, trzeba posiadać kilka przedmiotów. Najważniejszy jest sam dripper. Jest to urządzenie przypominające nieco lejek, do którego wkłada się specjalny filtr. Ten wypełniony zmieloną kawą, zalany wodą o odpowiedniej temperaturze, umożliwia wstępne (preinfuzja) i właściwe zaparzenie kawy. Gotowy napar sączy się do serwera lub innego naczynia ustawionego pod dripperem. W ten prosty sposób uzyskujemy aromatyczny napój o delikatnym smaku. Kawa przygotowywana tą metodą jest jaśniejsza, niż ta z ekspresu i ma bardziej delikatną konsystencję.
W dripperze można przygotowywać kawy o różnych profilach smakowych. Sprawdzą się tu mieszanki przyjemnie owocowe, słodkie kwiatowe oraz zrównoważone orzechowe, karmelowe i czekoladowe.
Chcąc przygotować najlepszej jakości kawę w dripperze, należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim należy dostosować wielkość kubka lub dzbanka do wymaganej ilości naparu, tak by uniknąć ewentualnego przelania. Odmierzając ilość zmielonych ziaren, najlepiej stosować tradycyjną miarę 6,0-6,5 grama na 100 ml wody. Oczywiście proporcje te można dowolnie modyfikować względem potrzeb i preferencji smakowych. Tu przyda się dokładna waga i dobrej jakości młynek. Poza ilością kawy trzeba wziąć pod uwagę także rodzaj palenia ziaren, grubość ich mielenia oraz jakość i temperaturę wody.
Zaczynasz swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia i szukasz kawy do dripa, która zagwarantuje ci najlepsze wrażenia smakowe? W tym przypadku do przygotowywania naparu zaleca się stosowanie ziaren średnio lub jasno palonych. Mają one więcej kofeiny niż ziarna ciemne - te nie nadają się do alternatywnych metod parzenia. Dla koneserów poleca się kawy z segmentu speciality lub premium. Niektóre palarnie proponują ziarna specjalnie wypalane pod tę metodę parzenia.
Zaleca się, by ziarna mielić tuż przed przygotowywaniem kawy. Bezpośrednie rozdrobnienie pozwala wydobyć z kawy intensywny aromat i głęboki smak. Tu warto zwrócić uwagę na grubość mielenia. Zbyt drobna kawa sprawi, że proces parzenia będzie dłuższy, a sam napar mniej klarowny. Zbyt grube z kolei spowoduje, że woda za szybko przepłynie przez kawę, a finalny napój będzie pozbawiony koloru, smaku i kofeiny.
Jakość wody to bardzo ważny element całego procesu parzenia. Twardość wody może istotnie zmienić finalny smak kawy. Woda o zbyt dużej ilości wapnia w składzie nie pozwoli kawie na całkowite uwolnienie i wyeksponowanie walorów smakowych oraz aromatycznych. Dlatego zaleca się stosowanie wody filtrowanej, choć można używać też źródlanej lub mineralnej.
Kolejnym bardzo ważnym parametrem jest temperatura wody. Nigdy nie należy zalewać kawy wrzątkiem! Standardowo przyjmuje się granicę 85-94oC, choć napoje zaparzone wodą o jeszcze niższej temperaturze, będą dla niektórych nie mniej dobre jakościowo. Zmieni się jednak niewątpliwie ich smak - będzie bardziej słodki i kwaśny jednocześnie. Kawy zalewane wodą w wyższej temperaturze adekwatnie będą bardziej intensywne, mocniejsze i bardziej aromatyczne.
Chciałbyś przygotować kawę za pomocą drippera, lecz nie wiesz, od czego zacząć? Przedstawiamy przepis na klasyczny drip:
Zaleca się by, dripy spożywać w temperaturze ok. 60 st C.
Najbardziej znane i najwygodniejsze są filtry papierowe naturalne lub wybielane. Jednorazowe i bardzo higieniczne, pozwalają przygotować wyśmienitej jakości kawę. Dla osób lubiących ekologiczne rozwiązania producenci stworzyli filtry wielorazowe. Materiałowe lub metalowe można używać wielokrotnie, nie martwiąc się o to, że kiedyś ich zabraknie (co siłą rzeczy może mieć miejsce w przypadku filtrów jednorazowych).
WAŻNE! Filtr papierowy należy każdorazowo przelać gorącą wodą przed wsypaniem kawy. W przeciwnym razie napar będzie mieć wyczuwalny celulozowy posmak.
Obecnie dostępnych jest na ryku wiele rodzajów dripperów. Różnią się nie tylko wizualnie, ale także w zakresie wielkości. Można nabyć dripper porcelanowy, szklany, ceramiczny, stalowy, plastikowy, a nawet drewniany. Kształt i wielkość urządzenia należy dobrać pod względem oczekiwań.
Na finalny smak kawy wpływa nie tylko kształt drippera, ale także liczba dziurek do przelewania naparu i rodzaj filtra. Ta sama kawa przygotowana przez dwa różne urządzenia może smakować zupełnie inaczej! Klasyczne i najbardziej popularne stożkowe drippery do kawy pochylone są pod kątem 60 stopni. Napar spływa tu w jednym miejscu i stanowi najlepszą opcję dla osób, które cenią łagodny, czysty smak.