Kawiarki

Czy wśród miłośników kawy jest jeszcze ktoś, kto nie kojarzy specyficznych, geometrycznych kształtów klasycznej moki? Nie sądzimy. A jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z kawą - służymy pomocą. Kawiarka uznawana jest dziś za obowiązkowe wyposażenie kuchni każdego kawosza, ceniącego sobie rytuał parzenia kawy ze świeżych ziaren. Unikalny aromat, uzyskiwany w toku procesu parzenia ciśnieniowego, wciąga do tego stopnia, że urządzenie to możemy dziś znaleźć w prawie każdym włoskim domu.

 

Historia makinetki rozpoczęła się w 1933 roku za sprawą Alfonso Bialettiego, który postawił przed sobą cel skonstruowania domowego urządzenia, pozwalającego parzyć kawę o niezrównanym smaku i stanowiącego alternatywę dla wyjątkowo drogich wówczas ekspresów ciśnieniowych. Wytężona praca zaowocowała powstaniem modelu Moka - pierwszego czajniczka ciśnieniowego, będącego odpowiedzią na potrzeby ogromnej rzeszy fanów kawy. Hasło ,,Ekspres w domu jak w kawiarni" stało się rzeczywistością.

Kawiarka Bialetti retro
Nalewanie kawy z kawiarki do filiżanki

Współcześnie moka stanowi jeden z pierwszych wyborów wszystkich tych, dla których elektryczne ekspresy pozbawione są duszy. Dostępne w ofercie wielu producentów kawiarki czerpią do dziś z rozwiązania Bialettiego, bezustannie dostosowując swe urządzenia do przeróżnych potrzeb klientów.

Zalety kawiarek

Ogromna popularność kawiarek nie wzięła się znikąd. Uwielbiany przez wszystkich tradycyjny sposób parzenia, pozwalający mieć kontakt z ziarnami na każdym etapie przygotowywania napoju, bezustannie kusi wszystkich. Od adeptów picia kawy, po profesjonalnych baristów, wybierających moki na podstawie swojego wieloletniego doświadczenia.

 

  • Bezawaryjnośćprosta konstrukcja, oparta na sprawdzonych rozwiązaniach.
  • Cenadużo niższa niż w przypadku ekspresów automatycznych
  • Smakniepowtarzalny aromat z każdej filiżanki espresso.
  • Niewielkie gabarytyidealne do każdej kuchni, bez względu na metraż.
  • Higienałatwy proces czyszczenia.
  • Uniwersalnośćdo kupienia z przeznaczeniem do zasilania na kuchence gazowej, elektrycznej, indukcyjnej lub za pomocą wtyczki.
  • Dostosowane do Twoich potrzebpojemności od 2 do nawet 18 filiżanek.
  • Dziedzictwoprzyjemność płynąca z rytułału parzenia.

Jaka kawiarka będzie najlepsza?

Pod względem budowy, możemy wyszczególnić trzy rodzaje kawiarek, dostępnych dziś w ofercie wielu producentów:

 

 

Kawiarki aluminiowe

Klasyczne, o kanciastym kształcie, produkowane od prawie 90 lat. Aluminium zapewnia odpowiednią temperaturę grzania napoju, upraszczając jednocześnie proces konserwacji urządzenia. Ważne jest, by wybierać kawiarki wyłącznie od renomowanych producentów. W najtańszych modelach od nieznanych marek możemy napotkać problem metalicznego posmaku lub nawet wydzielania niebezpiecznych substancji, powstających w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury.

Kawiarka moka aluminiowa
Stalowa kawiarka Bialetti Venus na stoliku

Kawiarki stalowe

Droższy odpowiednik aluminium, cechujący się zdecydowanie największą trwałością. Proces nagrzewania przebiega tu dłużej, co przekłada się na wyższą zawartość kofeiny w przygotowywanym napoju.

Kawiarki ceramiczne

Mniej popularna odmiana z górną częścią wykonaną z porcelany. Cechuje się mniejszą trwałością i wyższą ceną. Stanowią jednak doskonały wybór dla tych, którzy stawiają na niezmieniony smak i bardzo elegancki wygląd.

Kawiarka ceramiczna w otoczeniu deseru i filiżanki

Jaki rozmiar kawiarki wybrać?

Zgodnie z tradycją, pojemność kawiarek określana jest przez producentów w filiżankach [tz], co należy rozumieć jako 50 ml napoju. Powinniśmy w tym miejscu dokładnie rozważyć swoje oczekiwania wobec urządzenia. Musimy bowiem pamiętać, że do moki należy zawsze wsypywać tyle kawy, by wypełniła ona całą powierzchnię sitka.

 

 

Co to oznacza? Znacznie zmieniony smak napoju w sytuacji, gdy z kawiarki o pojemności 10 tz zechcemy przygotować tylko jedną filiżankę. W przypadku, gdy większej ilości gości spodziewamy się raz w miesiącu, a codziennie przygotowujemy kawę dla dwojga, powinniśmy bezpiecznie postawić na kawiarkę o pojemności 3 tz.

 

A jeśli nie zamierzamy rezygnować z dużej pojemności? Wtedy będziemy musieli zaopatrzyć się w specjalny reduktor, zapewniający niezmieniony aromat i smak. Tym sposobem w kawiarce, przeznaczonej na cztery filiżanki, możemy wsypać ilość ziaren potrzebną do zaparzenia jedynie dwóch.

Kawiarki na indukcję

Fani kuchenek indukcyjnych nie muszą już narzekać na brak możliwości korzystania z zalet moki. Dziś bez problemu znajdziemy urządzenia z ferromagnetycznym dnem, pozwalającym na parzenie kawy na indukcji. Co więcej, wiele z nich przystosowanych jest także do użytku na kuchenkach gazowych i elektrycznych, znacznie zwiększając swą funkcjonalność. Tego typu urządzenia będą doskonałym rozwiązaniem na prezent-niespodziankę dla kolegi lub koleżanki z pracy, przyjaciela lub drugiej połówki. W końcu będziemy przygotowani na każdą ewentualność.

Kawiarki indukcyjne Bialetti

Kawiarki na gaz

Kawiarka do kuchenki gazowej

Najbardziej popularne rozwiązanie. To właśnie na kuchenkach gazowych milionów Włochów zadebiutowała klasyczna już Moka od Bialettiego. Kawiarki na gaz cechuje bardzo prosta budowa i sposób obsługi, połączona z przygotowywaniem kaw w klimacie rodem prosto z Italii. Wysokie bezpieczeństwo użytkowania jest w nich zapewniane przez specjalny zawór, uwalniający ciśnienie w przypadku, gdy te wzrośnie do niebezpiecznych wartości.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

W pierwszej kolejności należy wsypać zmieloną wcześniej kawę do sitka. Ważną rzeczą jest, by jej nie ubijać - może to doprowadzić do wzrostu ciśnienia w urządzeniu lub uzyskania gorzkiego, cierpkiego posmaku.

Wsypywanie kawy do sitka kawiarki
Parzenie kawy w kawiarce

Następnie wlewamy wodę do dolnego zbiorniczka, nakładamy sitko i zakręcamy górną część kawiarki. Włączamy ją i czekamy, aż kawa zacznie wypływać na wierzch.

W momencie, gdy napój zmieni kolor z brązowego na lekko przeźroczysty, ściągamy kawiarkę z palnika i chłodzimy pojemnik zimną wodą, by zatrzymać ekstrakcję. Przelewamy kawę do filiżanki.

Przelewanie kawy z kawiarki do filiżanek
Filiżanka kawy w otoczeniu świeżych ziaren

Gotowe! Pyszny smak i nieosiągalny w innych metodach parzenia aromat stają tobą otworem.

Jak czyścić kawiarkę?

Pierwsza i najważniejsza zasada - kawiarki pod żadnym pozorem nie można myć w zmywarce. Aluminium wchodzi w reakcje chemiczne z detergentami, a stal może stracić swą warstwę ochronną.

 

Zabierając się za mycie kawiarki, na początku rozbieramy ją na części. Należy pozbyć się znajdującej się w środku kawy, wody i kamienia. Następnie, po ściągnięciu uszczelki, każdy element powinniśmy przemyć pod zimną wodą. I gotowe - pora na kolejną filiżankę!

Czyszczenie kawiarki – wnętrze
Jak przygotować kawę mleczną w kawiarce?
Przygotowywanie kawy mlecznej z kawiarki

Co do zasady, klasyczne kawiarki nie posiadają wbudowanej dyszy do spieniania mleka. O ile nie chcemy decydować się na droższy i nowoczesny model, wyposażony w taką funkcję, z pomocą przychodzi nam szeroki wybór spieniaczy. Dzięki nim przygotujesz swoje ulubione cappuccino i latte macchiato w sposób, w jaki robią to najlepsi bariści na świecie.

100 dniowe prawo do zwrotu
Płatności PayU
Darmowa dostawa
Bezpieczne zakupy
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności