Kawa parzona w kawiarce aluminiowej to prawdziwy rarytas dla miłośników kawy. Kawiarki są już od dłuższego czasu popularne we Włoszech i Stanach Zjednoczonych – teraz doceniają je kawosze także w innych częściach świata. Kawa parzona w tym niepozornym gadżecie wyróżnia się wyrazistym, głębokim smakiem i wyjątkowym aromatem.
Kawiarki aluminiowe z pewnością przypadną do gustu fanom klasyki. Ich doskonale rozpoznawalny kształt jest rzadko modyfikowany. Współczesne kawiarki wykonywane są z aluminium o zdecydowanie lepszej jakości niż dawniej - dzięki temu materiał na wpływa na smak kawy.
Kawiarka aluminiowa jest uniwersalna, ponieważ można z niej korzystać na kuchence gazowej i elektrycznej. Zazwyczaj jest tańsza niż kawiarki z innych tworzyw. Trzeba wiedzieć, że do jej czyszczenia należy używać jedynie wody, ponieważ detergenty mogą reagować z metalem (dlatego też nie można myć jej w zmywarce). Należy pilnować, by w kawiarce nie osadzał się kamień, warto więc używać w niej wody przefiltrowanej. Poza tym kawiarki aluminiowe nie wymagają specjalnej pielęgnacji – tak niewiele wystarczy, by cieszyć się smakiem aromatycznej kawy. Wypróbuj sam!