Niegdyś na obowiązkowym wyposażeniu kuchni naszych babć. Dziś - wracające do łask i obowiązkowe w domu każdego prawdziwego smakosza kawy. Młynki ręczne oferują niezrównany klimat polskiej tradycji i włoskich kawiarni, znanych nam z romantycznych filmów. Owszem, wymagają większej ilości czasu niż młynki elektryczne. Rytuał, pozwalający się oderwać od codzienności i poświęcić w pełni smakowi naszego ulubionego napoju, pozostaje jednak niezrównany.
Sięgająca XV-wiecznej Turcji historia młynków ręcznych oferuje swym posiadaczom niezrównany kształt i wielkość mielonych ziaren, przekładających się bezpośrednio na smak i aromat, wydobywający się z filiżanki. Dostępne w naszej ofercie młynki ręcznie - wyłącznie najlepszej jakości - są w stanie zagwarantować to wszystko, nie uszczuplając zanadto twojego portfela. To nieskończenie lepsza opcja niż sklepowa kawa mielona. Pod każdym względem.
Pierwszą kwestią, którą przyjdzie nam rozważyć, wybierając swój pierwszy młynek ręczny, będzie typ mielenia. Młynki ostrzowe istnieją na rynku już tylko i wyłącznie ze względu na swoją bardzo niską cenę - zniechęcając jednocześnie wielu zainteresowanych do dalszych przygód z kawą. Dlaczego? Już odpowiadamy. Młynek ostrzowy jest młynkiem wyłącznie z nazwy. Dwa znajdujące się w nim ostrza, zamiast miażdżyć ziarna, siekają je na drobne kawałki. Tak “zmielona" kawa charakteryzuje się nierównym kształtem, co przekłada się na gorzki i mdły smak przygotowanego napoju. Wierzcie nam - mając do wyboru jedynie młynki ostrzowe, lepiej postawić już na kawę fabrycznie zmieloną.
Młynki żarnowe, które pojawiły się po raz pierwszy w 1855 roku w Stanach Zjednoczonych, z miejsca pokochali wszyscy bariści. W ich przypadku ziarna są już naprawdę miażdżone, nie nagrzewając się jednocześnie i zachowując równy kształt. Pyłu kawowego także w tym przypadku nie uświadczymy. Z czystym sumieniem odpowiadamy więc - jeśli zależy wam na prawdziwym smaku i aromacie, młynek ręczny żarnowy to jedyny wybór.
W ręcznych młynkach do kawy możemy spotkać się z żarnami stalowymi lub ceramicznymi. W tym pojedynku, dla większości zastosowań, szala przechyla się na korzyść tych pierwszych. Dzięki plastyczności stali podczas jej obróbki w wysokich temperaturach możliwe jest uzyskanie o wiele większej precyzji, przekładającej się na jeszcze lepszy kształt ziaren. W zasadzie niezniszczalna (choć nie polecamy traktować jej kamieniami) konstrukcja sprawia, że stanowią najczęstszy - i długowieczny - wybór wśród kawoszy, zapewniając tę samą dokładność na całe dekady.
Minusy żaren stalowych? Potencjalne nagrzewanie się w przypadku dużej ilości mielonej kawy. Jest to rzecz raczej niespotykana w przypadku zastosowania domowego, mająca jednak kluczowe znaczenie dla kawiarni i innych lokali gastronomicznych, w których przygotowuje się dużą ilość napojów. Wybór baristów pada więc najczęściej na żarna ceramiczne.