Bialetti to bardzo dobrze znana marka wśród kawowych smakoszy. Produkuje sprzęt i akcesoria do parzenia kawy już od ponad 100 lat. Jej produkty goszczą na stołach na całym świecie. Zachwycają znakomitym designem i wysokiej klasy komponentami. Dziś firma proponuje swoim klientom nie tylko niezwykle popularne kawiarki, ale także inne rodzaje zaparzaczy przeznaczonych do przygotowywania alternatywnych kaw. Znakomitej jakości French Pressy Bialetti używane są nie tylko przez kawowych miłośników, ale również przez wielbicieli liściastych herbat. Przekonaj się koniecznie, dlaczego warto zainwestować w sprzęt z logo tej marki i jakie są największe zalety jego stosowania.
French Pressy Bialetti wytwarzane są z najlepszych materiałów konstrukcyjnych. Do ich produkcji wykorzystywane są między innymi wytrzymała stal nierdzewna, odporne na zmiany temperatury szkło borokrzemowe oraz trwałe tworzywo sztuczne. Wszystkie te składowe skomponowane w jedno urządzenie, dają solidny zaparzacz mogący służyć przez wiele lat.
Wysoka jakość wykonania sprawia, że zaparzacze tej marki pozwalają na przygotowanie esencjonalnego naparu. Dokładne sitka precyzyjnie oddzielają fusy od napoju. Szklany pojemnik utrzymuje odpowiednią temperaturę ekstrakcji oraz zapobiega przenikaniu do kawy obcych smaków i zapachów. Dzięki temu uzyskujemy czysty, a jednocześnie bardzo wyrazisty napar.
Zależy ci na wyrazistym, pozbawionym goryczki smaku, tymczasem twoja kawa z French Pressa wydaje się szorstka i ma nieprzyjemny posmak? Podpowiadamy co zrobić, by kawa z French Pressa Bialetti smakowała dobrze w każdych warunkach.
Chcąc przygotować aromatyczny napój, należy używać kawy grubo zmielonej (najlepiej tuż przed samym zaparzeniem). Takie rozdrobnienie pozwoli wydobyć z ziaren to, co najcenniejsze - głęboki smak i pełen aromat.
Kawy nigdy nie należy zalewać wrzątkiem. Woda (najlepiej przefiltrowana) do French Pressa powinna mieć ok. 88-90oC. Zbyt wysoka temperatura pozbawia kawę smaku, sprawiając, że napar jest gorzki i płaski. Zbyt niska zaś dodaje nieprzyjemnej kwasowości.
Pozwólmy kawie każdorazowo na wstępną ekstrakcję - po zalaniu ziaren niewielką ilością wody (do momentu ich przykrycia) wystarczy odczekać ok. 30 sekund, a dopiero później dolać resztę cieczy.
Trzymając się tych prostych zasad, sprawimy, że kawa z French Pressa Bialetti na pewno zyska odpowiedni smak i zniewalający aromat.
Każdy element zaparzacza można łatwo i szybko umyć, zapewniając należytą higienę po każdy użyciu. Wystarczy wyjąć tłok z sitkiem i umyć go pod bieżącą wodą. Szklany pojemnik można wygodnie i bez obaw włożyć do zmywarki.
W zaparzaczach Bialetti można przygotowywać nie tylko kawę. Francuskie prasy używane są także jako naczynia do parzenia liściastej herbaty. Zastosowane tu drobne sitko należycie oddzieli listki od naparu, dając przejrzysty i pełen smaku herbaciany napój.
French Press Bialetti to także świetne narzędzie do spieniania mleka. Wystarczy kilka energicznych ruchów tłokiem, by móc cieszyć się aksamitną, puszystą pianką.