Magia kawowego rytuału. Możliwość poczucia się jak prawdziwy barista. Dla osób pragnących zachować wpływ nad każdym etapem parzenia kawy wprost trudno o lepszy wybór niż ekspres kolbowy. Doskonałe, pełne mocy i stawiające na nogi espresso, przygotowywane za jego pomocą, to już nieśmiertelny klask, od dekad cieszący najlepszym aromatem i smakiem. W połączeniu z dobrej jakości młynkiem otrzymujemy możliwość precyzyjnego ustawienia każdego aspektu napoju - od wielkości i temperatury zaczynając, aż po stopień spienienia mleka.
Bogate doświadczenie i skrupulatne testy sprawiły, że w LoveCoffee z miejsca odrzucamy tanie półśrodki wątpliwej jakości. Ekspresy kolbowe znajdujące się w naszej ofercie, cechuje najlepsza jakość wykonania i renoma wieloletniego doświadczenia producentów. Niezależnie od twojego budżetu i potrzeb. Z nami espresso i cappuccino najwyższej próby przygotowane w ekspresie kolbowym, stoi na wyciągnięcie ręki.
Zaczniemy od najważniejszego, czyli dobrodziejstw, które przełożyły się na tak dużą popularność ekspresów kolbowych. Pierwszą z nich będzie zdecydowanie klimat - magia doglądania kawy na każdym etapie jej przygotowywania niczym w najlepszych światowych kawiarniach. To właśnie z ekspresów kolbowych korzystają specjaliści w tej dziedzinie, serwując swym klientom napoje o doskonałych walorach smakowych i pobudzających. Wraz z każdą przygotowaną filiżanką będziesz nabierał wprawy i precyzji, która sprawi, że żaden przepis nie będzie miał przed tobą tajemnic.
Kolejną rzecz, na którą zwracają uwagę posiadacze ekspresów kolbowych, jest ich design. Przywodzący z miejsca romantyczne skojarzenia z czarno-białych filmów i czasów, w których nawet najbardziej zabiegani byli w stanie znaleźć chwilę, by spędzić chwilę przy gazecie lub rozmowie z filiżanką "małej czarnej" w dłoni. Wygląd w stylu retro idealnie wpasowuje się w wystrój każdej kuchni - obojętnie, czy myślimy o czymś w bardziej klasycznym klimacie, czy nowoczesnych, minimalistycznych i oszczędnych przestrzeniach.
Cena to następny atut mocno skłaniający wielu amatorów kofeiny w stronę ekspresów kolbowych. Za dobrej jakości model zapłacimy zdecydowanie mniej niż w przypadku ekspresów automatycznych - niekiedy uznawanych przez największych miłośników kawy za pozbawione duszy i spłycające wieloletnią tradycję parzenia.
Jak zbudowany jest ekspres kolbowy? Zaczniemy od tego, że wszystko odbywa się tu ręcznie. Oczywiście w związku z tym, przygotowanie idealnego napoju zajmie nam trochę czasu. Ta pozorna wada szybko zmienia się jednak w zaletę, pozwalając nam eksperymentować z grubością ziaren i temperaturą.
W środku każdego ekspresu kolbowego znajduje się pompa, jednostka zaparzająca i co najmniej jeden bojler. Konstrukcja dobrych modeli pozwala uzyskać ciśnienie ekstrakcji na poziomie 9-17 bar, niezbędnym do przygotowania prawidłowego espresso. Zadaniem bojlera jest zaś gromadzenie wody i utrzymanie odpowiedniej temperatury zazwyczaj mieszczącej się w zakresie 88-92oC.
Element rozpoznawczy wszystkich ekspresów kolbowych, czyli rzeczona kolba, to element, w którego środku znajduje się sitko, do którego wsypujemy świeżo zmielone ziarna, ubijane następnie za pomocą tampera (dostępnego w zestawie lub osobno). Po wsypaniu ziaren umieszczamy ją w jednostce zaparzającej, która przepuszcza przez nie wodę pod bardzo dużym ciśnieniem. Gotowy napar wydobywa się następnie ze specjalnych wypustek.
Z boku ekspresu kolbowego znajdziemy zaś streamer, czyli dyszę do ręcznego spieniania mleka. Dzięki niej otrzymujemy możliwość przygotowania wszystkich klasycznych napojów, puszczając wodze fantazji i eksperymentując w poszukiwaniu idealnych proporcji kawy i mlecznej pianki.
Dobre parametry ekspresu to podstawa i drugi obok umiejętności aspekt, wpływający na nasze zadowolenie z każdej filiżanki. Na samym starcie powinniśmy skreślić wszelkie "marketowe" modele od nieznanych producentów, najczęściej niedoświadczonych w kwestii prawidłowej budowy ekspresów kolbowych.
Tłumaczymy od samych podstaw. Jak już zdążyliśmy wspomnieć - korzystanie z pełni dobrodziejstw ekspresu kolbowego będzie wymagało od nas nabycia wprawy, zdobywanej wraz z każdą kolejną filiżanką.
W pierwszym kroku należy porządnie rozgrzać nasz ekspres, najlepiej włączając go na pół godziny przed parzeniem kawy. O tym, że urządzenie jest gotowe do pracy, zostajemy zazwyczaj poinformowani przez kontrolkę, znajdującą się na panelu w przedniej części urządzenia. Kolejnym krokiem powinno być przepłukanie ekspresu z resztek kawy. W tym celu wystarczy, że przed umieszczeniem kolby włączymy na chwilę przepływ wody, który przeczyści jednostkę zaparzającą.
Dobrym zwyczajem, praktykowanym przez profesjonalnych baristów, jest wcześniejsze ogrzanie filiżanek poprzez przelanie do nich gorącej wody. Niektóre ekspresy wyposażone są we wbudowaną funkcję ich automatycznego podgrzewania za pomocą jednego naciśnięcia przycisku. Zrobione? Zaczynamy!
Mielimy ziarna. Ekspresy kolbowe nie posiadają wbudowanych młynków - koniecznym będzie więc zaopatrzenie się w taki (najlepiej żarnowy). Dla uzyskania najlepszych walorów smakowych ziarna powinny być drobno zmielone. Czy gotowa kawa ze sklepu sobie poradzi? To zależy. W wielu przypadkach wielkość ziaren może okazać się zbyt duża. Pamiętajmy też, że zmielenie kawy na chwilę przed ekstrakcją pozwala wydobyć głębię jej aromatu.
Zmielone ziarna wsypujemy do sitka i ubijamy tamperem. Gotową kolbę umieszczamy w grupie zaparzającej, by następnie uruchomić przepływ wody i obserwować, jak z wylewek do naszej filiżanki przelewany jest napój. Na jego powierzchni zacznie tworzyć się bardzo gęsta crema o gładkiej powierzchni. Cały proces ekstrakcji powinien trwać około 25-30 sekund. Po wszystkim kończymy parzenie - i gotowe!
A co, jeśli ekstrakcja przebiega w szybszym niż wspomnianym czasie? Oznacza to, że prawdopodobnie ziarna zostały zmielone zbyt grubo, co przełoży się na bardziej kwaśny smak napoju. Nie warto się jednak zrażać. W końcu ciągłe próby i eksperymentowanie to w przypadku ekspresów kolbowych jedyny klucz do perfekcji!