French Press, zwany także francuską prasą jest prostym urządzaniem służącym do zaparzania kawy. To doskonała alternatywa dla ekspresów automatycznych i kolbowych. Jego obsługa nie wymaga doświadczenia, więc jest znakomitym rozwiązaniem dla domowych baristów.
Tego typu zaparzacz to również świetna opcja dla miłośników… liściastej herbaty. Wyposażony w drobne sitko, precyzyjnie oddziela liście od naparu, dając znakomity herbaciany napój. French Press ma jeszcze jedno niecodzienne zastosowanie - z jego pomocą szybko spienisz mleko.
Typowa prasa francuska składa się ze szklanego lub metalowego pojemnika. Ta część French Pressa przypomina dzbanek do herbaty lub serwer do kawy. To tu wsypuje się zmielone ziarna i wlewa wodę. Całość osadzona jest w podstawie z rączką.
Drugą część stanowi pokrywka z tłokiem zakończona sitkiem. To bardzo ważny element, który oddziela fusy od gotowego naparu. Samo sitko musi być bardzo drobne, a jego ścianki powinny szczelnie przylegać do dzbanka. Dzięki temu fusy pozostają na dnie zaparzacza.
Prasa francuska jest niezwykle łatwa w obsłudze. Do przygotowania naparu tą metodą potrzebujesz wyłącznie zaparzacza, gorącej wody i swojej ulubionej kawy.
Podobnie jak w innych alternatywnych metodach parzenia, także i tu przyjmuje się proporcję 100 ml wody/6 g kawy. Najlepszy efekt uzyskuje się, używając świeżo mielonej kawy. Rozdrobnienie ziaren tuż przed wsypaniem do pojemnika, pozwala wydobyć z kawy wszystko to, co najlepsze - wspaniały aromat i bogaty smak. We French Pressie możesz zaparzyć każdy typ kawy - również smakową, która nie jest polecana do ekspresów automatycznych. Należy pamiętać, by w tej metodzie zmielić kawowe ziarna dość grubo - na kształt przypominający kryształki soli.
Jaka jest najważniejsza dewiza przygotowywania kawy we French Pressie? Nigdy nie zalewaj kawy wrzątkiem! Do prasy francuskiej używa się wody o temperaturze 88-90oC. Chcąc uzyskać wysokiej klasy napój, należy ciecz wcześniej przefiltrować. Wapń znajdujący się w wodzie może wpłynąć niekorzystnie na ostateczny smak napoju.
Chcąc przygotować najlepszą kawę z francuskiej prasy, należy trzymać się odpowiednich zasad:
Zaparzacze typu French Press promowane są nie tylko jako urządzenia do przyrządzania kawy, ale także jako dzbanki służące do przygotowywania herbaty. W obu przypadkach lepiej sprawdzają się prasy nieco droższe, które gwarantują wysokiej klasy materiały konstrukcyjne, pozwalające uzyskać najlepszej jakości napar.
Kiepskiej jakości ogólnodostępne zaparzacze kosztujące w markecie zaledwie kilka złotych, są najczęściej nietrwałe i mogą generować nieprzyjemny smak oraz aromat. Tego typu procesy zachodzą zazwyczaj w pojemnikach metalowych. Podobne efekty mogą dawać plastikowe elementy wykończenia stykające się bezpośrednio z wodą.
Dobra francuska prasa do kawy wykorzystuje najlepsze surowce, które nie zmieniają smaku napoju. Szklany pojemnik utrzymuje odpowiednią temperaturę parzenia, nie dopuszczając jednocześnie do przenikania obcych smaków. Szczelne sitka ze stali nierdzewnej zapewniają dokładną ekstrakcję i nie zezwalają na przedostawania się drobnych fusów do gotowego naparu.