French Press

French Press, zwany także francuską prasą jest prostym urządzaniem służącym do zaparzania kawy. To doskonała alternatywa dla ekspresów automatycznych i kolbowych. Jego obsługa nie wymaga doświadczenia, więc jest znakomitym rozwiązaniem dla domowych baristów.

 

Tego typu zaparzacz to również świetna opcja dla miłośników… liściastej herbaty. Wyposażony w drobne sitko, precyzyjnie oddziela liście od naparu, dając znakomity herbaciany napój. French Press ma jeszcze jedno niecodzienne zastosowanie - z jego pomocą szybko spienisz mleko.

Klasyczny French Press z kawą na blacie

French Press - budowa

Szklana prasa francuska ustawiona na płycie pieca kaflowego

Typowa prasa francuska składa się ze szklanego lub metalowego pojemnika. Ta część French Pressa przypomina dzbanek do herbaty lub serwer do kawy. To tu wsypuje się zmielone ziarna i wlewa wodę. Całość osadzona jest w podstawie z rączką.

 

Drugą część stanowi pokrywka z tłokiem zakończona sitkiem. To bardzo ważny element, który oddziela fusy od gotowego naparu. Samo sitko musi być bardzo drobne, a jego ścianki powinny szczelnie przylegać do dzbanka. Dzięki temu fusy pozostają na dnie zaparzacza.  

Jak używać French Pressa?

Prasa francuska jest niezwykle łatwa w obsłudze. Do przygotowania naparu tą metodą potrzebujesz wyłącznie zaparzacza, gorącej wody i swojej ulubionej kawy.

 

Podobnie jak w innych alternatywnych metodach parzenia, także i tu przyjmuje się proporcję 100 ml wody/6 g kawy. Najlepszy efekt uzyskuje się, używając świeżo mielonej kawy. Rozdrobnienie ziaren tuż przed wsypaniem do pojemnika, pozwala wydobyć z kawy wszystko to, co najlepsze - wspaniały aromat i bogaty smak. We French Pressie możesz zaparzyć każdy typ kawy - również smakową, która nie jest polecana do ekspresów automatycznych. Należy pamiętać, by w tej metodzie zmielić kawowe ziarna dość grubo - na kształt przypominający kryształki soli.

 

Młynek do kawy ze zmielonymi ziarnami w towarzystwie French Pressa
Kawa zalewana wodą w metalowym French Pressie

Jaka jest najważniejsza dewiza przygotowywania kawy we French Pressie? Nigdy nie zalewaj kawy wrzątkiem! Do prasy francuskiej używa się wody o temperaturze 88-90oC. Chcąc uzyskać wysokiej klasy napój, należy ciecz wcześniej przefiltrować. Wapń znajdujący się w wodzie może wpłynąć niekorzystnie na ostateczny smak napoju.

Kawa z French Pressa krok po kroku

Chcąc przygotować najlepszą kawę z francuskiej prasy, należy trzymać się odpowiednich zasad:

  1. Wyciągnij z zaparzacza tłok z sitkiem. Wlej do szklanego pojemnika trochę gorącej wody, tak by zaparzacz się rozgrzał. Wylej wodę.
  2. Wsyp zmielone ziarna na dno pojemnika.
  3. Zalej kawę niewielką ilością wody o odpowiedniej temperaturze (tylko do przykrycia kawy). Odczekaj ok. 30 sekund, pozwalając kawie wstępnie się zaparzyć.
  4. Wlej resztę wody i pozostaw kawę do zaparzenia na ok. 3 minuty. Po tym czasie dociśnij tłok powolnym, lecz jednostajnym ruchem.
  5. Kawa jest gotowa do spożycia. Wystarczy rozlać ją do filiżanek lub kubków i rozkoszować się smakiem swojego ulubionego naparu.
Kawa nalewana do filiżanki z metalowej francuskiej prasy

Największe zalety francuskiej prasy do kawy

 

  • Łatwa obsługaproste użytkowanie nie wymagające wcześniejszego doświadczenia w parzeniu kawy.
  • Alternatywa dla ekspresówznakomita do użytku domowego i w podróży.
  • Niewielki rozmiarnie zajmuje wiele miejsca na kuchennym blacie, ani w szafce.
  • Bez dodatkowego źródła ciepła wystarczy gorąca woda i kawa.
  • Niska cena nawet wysokiej klasy French Press kosztuje zdecydowanie mniej niż ekspres automatyczny.
  • Różnorodne przeznaczeniezaparzacz do kawy, herbaty i spieniacz do mleka w jednym.
  • Solidne komponentynajlepsze French Pressy można użytkować przez wiele lat.
  • Aromatyczna kawa w kilka chwilczas parzenia kawy - maksymalnie 4 minuty.

Jaki French Press wybrać?

Kawa nalewana ze szklanego French Pressa do białej filiżanki

Zaparzacze typu French Press promowane są nie tylko jako urządzenia do przyrządzania kawy, ale także jako dzbanki służące do przygotowywania herbaty. W obu przypadkach lepiej sprawdzają się prasy nieco droższe, które gwarantują wysokiej klasy materiały konstrukcyjne, pozwalające uzyskać najlepszej jakości napar.

 

Kiepskiej jakości ogólnodostępne zaparzacze kosztujące w markecie zaledwie kilka złotych, są najczęściej nietrwałe i mogą generować nieprzyjemny smak oraz aromat. Tego typu procesy zachodzą zazwyczaj w pojemnikach metalowych. Podobne efekty mogą dawać plastikowe elementy wykończenia stykające się bezpośrednio z wodą. 

 

Dobra francuska prasa do kawy wykorzystuje najlepsze surowce, które nie zmieniają smaku napoju. Szklany pojemnik utrzymuje odpowiednią temperaturę parzenia, nie dopuszczając jednocześnie do przenikania obcych smaków. Szczelne sitka ze stali nierdzewnej zapewniają dokładną ekstrakcję i nie zezwalają na przedostawania się drobnych fusów do gotowego naparu.

100 dniowe prawo do zwrotu
Płatności PayU
Darmowa dostawa
Bezpieczne zakupy
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności