Prawdziwe dzieło sztuki w dziedzinie parzenia. Chemex to narzędzie do przygotowywania kawy, którego historia sięga końca lat 30. ubiegłego wieku. Jego główną zaletę stanowi całkowity brak negatywnego wpływu na smak i aromat napojów, pozwalający poczuć pełnię tego, co mają do zaoferowania nasze ulubione ziarna. W łatwy sposób i w procesie prawdziwego rytuału przygotowywania każdej filiżanki.
Chemex jest alternatywną metodą parzenia, zaprojektowaną w 1939 roku przez niemieckiego chemika Petera Schlumbohma. Zadanie, które postawił przed sobą zdolny naukowiec, brzmiało ambitnie - stworzyć technikę parzenia, która nie będzie wywierała absolutnie żadnego wpływu na ostateczny smak napoju. Długi proces projektowania zaowocował powstaniem pierwszego Chemexa, który stanowi dziś obowiązkowe wyposażenie kuchni każdego prawdziwego kawosza, kawiarni oraz restauracji. Rytuał parzenia, w połączeniu z magią aromatu, czynią z niego jeden z najczęściej polecanych sposobów przygotowywania kawy przez najlepszych światowych baristów.
Chemex to prosta konstrukcja, pozwalająca zaparzyć od 3 do nawet 10 filiżanek napoju jednorazowo. Na jego budowę składa się:
Zasada działania Chemexa opiera się na delikatnym przelewaniu gorącej wody przez umieszczane w filtrze ziarna, który zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia. W ten sposób do naczynia trafia napój w idealnej, czystej postaci, odwdzięczając się użytkownikowi najlepszymi walorami smakowymi i aromatem.
Chemex to alternatywny sposób parzenia, który za sprawą niezwykłych walorów smakowych i konsystencji kawy, stał się jednym z symboli profesjonalnego przygotowywania najlepszych napojów.
Pełnia smaku, wydobywana przez parzenie za pomocą Chemexa, to miecz obosieczny. Metoda ta nie wybacza stosowania najtańszych rodzajów kaw ze sklepowej półki - w takim wypadku możesz być pewien, że wszystkie złe cechy kupionych przez ciebie ziaren zostaną uwypuklone. Pamiętaj więc, by wybierać wyłącznie produkty, pochodzące z upraw dobrej jakości.
Chemex najlepiej współpracuje z jasno palonymi rodzajami kaw. Przygotowany z nich napar odwdzięczy ci się delikatnością, mocą i przywodzącą na myśl herbatę konsystencją, otuloną pięknym zapachem. Idealnym wyborem będą kawy single blend, czyli gatunki, pochodzące z wyłącznie jednej uprawy.
Parzenie napoju przy pomocy Chemexa jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Pamiętaj jednak, że to metoda bardziej czasochłonna, niż przygotowanie kawy w ekspresie. Poświęcony na to czas zaowocuje jednak niesamowitymi walorami smakowymi. Do przygotowania kawy w Chemexie niezbędne będą:
Gotowy/a? Do dzieła!
1. Złóż filtr i umieść go tak, by trzy warstwy papieru znajdowały się po stronie lejka. Delikatnie przelej przez niego odrobinę gorącej wody, by uniknąć posmaku papieru.
2. Zmiel grubo ziarna, kierując się zasadą 6 g kawy na każde 100 ml wody. Do przygotowania 500 ml napoju będziemy wiec potrzebować około 30 g ziaren. Następnie umieść je w filtrze.
3. Zagotuj wodę do temperatury 88-95oC. Następnie powoli zalewaj ziarna kolistymi ruchami tak, by zamoczyć całą kawę. Po upływie około 30 sekund przelej resztę. Staraj się kierować strumieniem tak, by woda nie spływała po filtrze.
4. W momencie, gdy cała woda znajduje się już w Chemexie, wyciągnij filtr. Odczekaj około 4 minuty, by napój nabrał pełni smaku i aromatu. Delikatnie zamieszaj go i wlej do filiżanek. Smacznego!
Dużą zaletę Chemexów stanowi bez wątpienia prostota czyszczenia, pozwalająca zaoszczędzić mnóstwo czasu. Z uwagi na okrągłe krawędzie nie musisz martwić się o osad i brud, który mógłby zebrać się w zakamarkach naczynia.
By wyczyścić Chemex, wystarczy, że przemyjesz go pod bieżącą wodą. W przypadku mocniejszych zanieczyszczeń możesz użyć gąbki. Bez obaw - naczynia wykonane są niemal zawsze z odpornego na zarysowania szkła. Choć zdecydowanie odradzamy traktowanie ich gąbkami drucianymi lub silnymi detergentami.