Chemexy

Prawdziwe dzieło sztuki w dziedzinie parzenia. Chemex to narzędzie do przygotowywania kawy, którego historia sięga końca lat 30. ubiegłego wieku. Jego główną zaletę stanowi całkowity brak negatywnego wpływu na smak i aromat napojów, pozwalający poczuć pełnię tego, co mają do zaoferowania nasze ulubione ziarna. W łatwy sposób i w procesie prawdziwego rytuału przygotowywania każdej filiżanki.

Chemex jest alternatywną metodą parzenia, zaprojektowaną w 1939 roku przez niemieckiego chemika Petera Schlumbohma. Zadanie, które postawił przed sobą zdolny naukowiec, brzmiało ambitnie - stworzyć technikę parzenia, która nie będzie wywierała absolutnie żadnego wpływu na ostateczny smak napoju. Długi proces projektowania zaowocował powstaniem pierwszego Chemexa, który stanowi dziś obowiązkowe wyposażenie kuchni każdego prawdziwego kawosza, kawiarni oraz restauracji. Rytuał parzenia, w połączeniu z magią aromatu, czynią z niego jeden z najczęściej polecanych sposobów przygotowywania kawy przez najlepszych światowych baristów.

Chemex do kawy na stoliku

Chemex – z czego się składa i jak działa?

Chemex do kawy na stoliku obok książki

Chemex to prosta konstrukcja, pozwalająca zaparzyć od 3 do nawet 10 filiżanek napoju jednorazowo. Na jego budowę składa się:

  • filtr - w kształcie koła lub kwadratu, wykonany z papieru, choć na rynku odnajdziemy także wielorazowe modele. Za sprawą swej grubości zatrzymuje osady, olejki, tłuszcze i fusy, znajdujące się w kawie lub powstające w procesie parzenia. Dzięki niemu smak każdej filiżanki pozostaje perfekcyjny, pozbawiony naleciałości zewnętrznych;
  • szklane naczynie - wykonane ze szkła żaroodpornego, inspirowane kształtem lejka laboratoryjnego i kolby stożkowej;
  • drewniany kołnierzyk - służący jako uchwyt, przepleciony kultowym już rzemykiem.

Zasada działania Chemexa opiera się na delikatnym przelewaniu gorącej wody przez umieszczane w filtrze ziarna, który zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia. W ten sposób do naczynia trafia napój w idealnej, czystej postaci, odwdzięczając się użytkownikowi najlepszymi walorami smakowymi i aromatem.

Zalety chemexów do kawy

Chemex to alternatywny sposób parzenia,  który za sprawą niezwykłych walorów smakowych i konsystencji kawy, stał się jednym z symboli profesjonalnego przygotowywania najlepszych napojów.

  • Niezmieniony smak i aromatdzięki zastosowaniu filtrów i szkła nieabsorbującego zapachów oraz związków chemicznych.
  • Brak kwaskowości i goryczydla jeszcze większej przyjemności.
  • Pojemnośćod 3 do 10 filiżanek. Dopasowana idealnie do twoich potrzeb.
  • Bezawaryjnośćprosta konstrukcja i twarde, żaroodporne szkło, gotowe służyć ci przez lata.
  • Łatwa obsługarytuał parzenia, który nie wymaga specjalnych umiejętności.
  • Designpiękny kształt, idealny do wnętrz, potrzebujących odrobiny klasycznego wzornictwa.
  • Cenajedna z najtańszych i jednocześnie najbardziej satysfakcjonujących metod parzenia kawy.

Jaka kawa do chemexa?

Pełnia smaku, wydobywana przez parzenie za pomocą Chemexa, to miecz obosieczny. Metoda ta nie wybacza stosowania najtańszych rodzajów kaw ze sklepowej półki - w takim wypadku możesz być pewien, że wszystkie złe cechy kupionych przez ciebie ziaren zostaną uwypuklone. Pamiętaj więc, by wybierać wyłącznie produkty, pochodzące z upraw dobrej jakości.

 

Chemex najlepiej współpracuje z jasno palonymi rodzajami kaw. Przygotowany z nich napar odwdzięczy ci się delikatnością, mocą i przywodzącą na myśl herbatę konsystencją, otuloną pięknym zapachem. Idealnym wyborem będą kawy single blend, czyli gatunki, pochodzące z wyłącznie jednej uprawy. 

Ziarna kawy umieszczone w Chemexie, stojącym na stole

Parzenie kawy w Chemexie – krok po kroku

Parzenie napoju przy pomocy Chemexa jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Pamiętaj jednak, że to metoda bardziej czasochłonna, niż przygotowanie kawy w ekspresie. Poświęcony na to czas zaowocuje jednak niesamowitymi walorami smakowymi. Do przygotowania kawy w Chemexie niezbędne będą:

  • filtr;
  • jasno palony gatunek kawy;
  • młynek ręczny lub automatyczny;
  • waga;
  • czajnik z termostatem lub termometr;
  • dzbanek lub inne naczynie do przelewania wody.

Gotowy/a? Do dzieła!

Chemex z włożonym czystym filtrem

1. Złóż filtr i umieść go tak, by trzy warstwy papieru znajdowały się po stronie lejka. Delikatnie przelej przez niego odrobinę gorącej wody, by uniknąć posmaku papieru.

2. Zmiel grubo ziarna, kierując się zasadą 6 g kawy na każde 100 ml wody. Do przygotowania 500 ml napoju będziemy wiec potrzebować około 30 g ziaren. Następnie umieść je w filtrze.

Zmielone ziarna w chemexie
Przelewanie wody podczas zalewania ziaren w chemexie

3. Zagotuj wodę do temperatury 88-95oC. Następnie powoli zalewaj ziarna kolistymi ruchami tak, by zamoczyć całą kawę. Po upływie około 30 sekund przelej resztę. Staraj się kierować strumieniem tak, by woda nie spływała po filtrze.  

4. W momencie, gdy cała woda znajduje się już w Chemexie, wyciągnij filtr. Odczekaj około 4 minuty, by napój nabrał pełni smaku i aromatu. Delikatnie zamieszaj go i wlej do filiżanek. Smacznego!

Kubek gotowej kawy i chemex

Jak czyścić chemex?

Dużą zaletę Chemexów stanowi bez wątpienia prostota czyszczenia, pozwalająca zaoszczędzić mnóstwo czasu. Z uwagi na okrągłe krawędzie nie musisz martwić się o osad i brud, który mógłby zebrać się w zakamarkach naczynia.

 

By wyczyścić Chemex, wystarczy, że przemyjesz go pod bieżącą wodą. W przypadku mocniejszych zanieczyszczeń możesz użyć gąbki. Bez obaw - naczynia wykonane są niemal zawsze z odpornego na zarysowania szkła. Choć zdecydowanie odradzamy traktowanie ich gąbkami drucianymi lub silnymi detergentami.

100 dniowe prawo do zwrotu
Płatności PayU
Darmowa dostawa
Bezpieczne zakupy
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności