Aromatyczna kawa w wersji dla tych, którzy żyją w pośpiechu i przy wiecznie napiętym grafiku, nie mając czasu na samodzielne mielenie ziaren. O ile smakosze, zdecydowanie odrzucają ten rodzaj kawy, tak fabrycznie zmielone ziarna wciąż cieszą się największą popularnością, zyskując z roku na rok - dzięki postępowi technologicznemu - coraz bardziej na aromacie, smaku i trwałości.
Kawa mielona to z pewnością idealna propozycja także dla fanów wszelkiego rodzaju deserów i lodów, nadająca kawowego posmaku najlepiej przygotowanym słodkościom. Stosunkowo wysoka zawartość kofeiny z miejsca pobudzi cię do życia. Nawet w najbardziej senny poranek.
W przypadku kawy mielonej - podobnie jak w tradycyjnych ziarnistych - także możemy spotkać się z użyciem zarówno z kwaskowej i bogatej w wartości odżywcze arabicą, jak i cechującą się mocną goryczą i wyższą zawartością kofeiny robustą.
Nie mniejszą popularnością cieszą się także mieszanki, zawierające oba te gatunki w różnych proporcjach, a także kawy mielone, posiadające w swym składzie bardziej niszowe rodzaje, pokroju liberici.
Pamiętajmy, że nie mniejszy wpływ na kawę będzie miał sposób jej palenia. Jeśli spotkasz się na etykiecie z informacją o tym, że zmielona kawa powstała z jasno palonych ziaren, będzie to oznaczało, że posiada więcej kofeiny i bardziej kwaskowy smak. Kawa ciemno palona będzie zaś wyróżniać się wyższym poziomem goryczy, obniżeniem poziomu kofeiny i większą utratą naturalnych nut smakowych.
Oszczędność czasu - przygotowywana w mgnieniu oka
Gotowa od razu po otwarciu - brak potrzeby mielenia
Cena - od kilkunastu do kilkudziesięciu procent tańsza od ziarnistej
Wszechstronność - dobra także jako dodatek do deseru
Szeroki wybór - zarówno pod względem gatunku ziaren, jak i dostępnych smaków
Kawa truskawkowa, czekoladowa, czy waniliowa? Bez żadnego problemu! Dostępne w sprzedaży kawy mielone smakowe naprawdę potrafią zachwycić smakiem. Pamiętajmy jednak, by decydować się jedynie na kawy z wyselekcjonowanych upraw. Typowe marketowe kawy smakowe są bowiem (w większości przypadków) wielokrotnie przetwarzane chemicznie i wypełnione sztucznymi słodzikami. Jak nie trudno się domyślić, cierpi na tym zarówno smak napoju, jak i nasze zdrowie.
Przeciwnicy gotowych kaw mielonych smakowych mają jeszcze szersze pole do popisu. Doprawienie napoju kawowego olejkami aromatycznymi lub syropami, dostępnymi w szerokiej gamie smaków, pozwoli nam na uzyskanie delikatnego cynamonowego sznytu, pozwalającego spojrzeć na nasz ulubiony napój z całkowicie nowej perspektywy. Fani tworzenia własnych smaków doskonale poradzą sobie zaś za pomocą kilku prostych składników - syropu cukrowego, odrobiny wody, cukru i truskawek, gorzkiej czekolady lub jakiegokolwiek innego składniku, jaki tylko przyjdzie nam do głowy.