Filtry do ekspresów gwarantują dłuższą żywotność urządzenia - ich stosowanie jest konieczne, niezależnie od tego, czy jesteś posiadaczem domowego ekspresu przeznaczonego do okazjonalnego użytku, czy prowadzisz kawiarnię. Stosowanie filtrów wpływa nie tylko na sprawność urządzenia, ale również na smak przygotowanego napoju.
Zła jakość wody potrafi zepsuć smak każdej kawy z ekspresu, niezależnie od gatunku ziaren. Z tej przyczyny należy na bieżąco kontrolować stan filtra, który zapobiega osadzaniu się kamienia oraz niweluje szkodliwe działanie twardej lub mocno zanieczyszczonej wody. Większość producentów ekspresów podaje orientacyjny okres, po którym filtr należy wymienić – najczęściej są to 2 lub 3 miesiące. Niemniej jednak jego zużycie w dużej mierze zależy od częstotliwości eksploatowania ekspresu. Zastąpienie „kranówki” wodą mineralną nie przedłuża znacząco żywotności filtra, ponieważ wapń również doprowadza do powstawania kamienia.
Regularna wymiana filtrów zapobiega pogorszeniu walorów smakowych kawy – zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.