French Pressy Barista&Co to proste w użyciu i funkcjonalne urządzenia do parzenia kawy wykonane z wysokiej jakości materiałów. Co ważne, są wolne od plastiku, co sprawia, że zachęciły do zakupu już setki zwolenników proekologicznych rozwiązań. Dodatkowo produkty tej marki są atrakcyjne wizualnie i dostępne w wielu wersjach kolorystycznych. Dzięki temu o wiele łatwiej o wybór French Pressa dopasowanego do twoich upodobań.
Skąd tak duża popularność French Pressów Barista&Co? Sekret tkwi w prostocie, zarówno konstrukcji, jak i samego użytkowania.
French Pressy tej marki zostały wykonane w części ze stali nierdzewnej oraz szkła borokrzemowego (dzbanek). Szkło borokrzemowe cechuje niski współczynnik rozszerzalności cieplnej, co oznacza, że jest odporne na nagłe skoki temperatur. Możemy więc przygotować w urządzeniu gorącą kawę, a zaraz po tym zimny napój.
Do największych zalet French Pressów Barista&Co należą:
Do przyrządzenia aromatycznego napoju kawowego z użyciem French Pressa Barista&Co wystarczy dobrej jakości kawa, filtrowana, gorąca woda o temperaturze ok. 90°C, stoper oraz waga.
Cały proces jest bardzo intuicyjny i nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy wyciągnąć tłok z sitkiem z zaparzacza, wsypać kawę do French Pressa (przyjmuje się ok. 6 g kawy na każde 100 ml wody), wlać niewielką ilość gorącej wody o temperaturze ok. 90°C (powinna jedynie przykrywać kawę) i odstawić zaparzacz na ok. 30 sekund. W następnym kroku należy dolać do naczynia resztę wody i założyć tłok z sitkiem. Teraz kawa powinna parzyć się przez mniej więcej 3-4 minuty. W ostatnim etapie docisnąć tłok do końca jednostajnym ruchem. I gotowe!