MOC
4/5
KWASOWOŚĆ
3/5
BODY
5/5
STOPIEŃ PALENIA
ŚREDNI
Kawa ziarnista Congo Kivu uprawiana jest na kontynencie afrykańskim, w Kongo. Jej producentem jest lokalna spółdzielnia rolnicza Sopacoli. Zrzesza ona gminy agrarne rozproszone na górzystym terenie, który otacza malownicze jezioro Kivu. Chociaż ziarna kawy wyglądają niepozornie, każde z nich ma w sobie wiele smaków i aromatów.
Ta 100% Arabica pochodząca z Afryki ma wytrawny charakter. Smakosze kawy wyczują w niej aromat szlachetnej whisky, a ponadto słodkie nuty toffi, karmelu, orzechów włoskich oraz owoców cytrusowych.
Afrykańscy rolnicy kawę ziarnistą Congo Kivu uprawiają na terenie regionu Kivu w Demokratycznej Republice Konga. Gminy agrarne, które zajmują się w tych rejonach uprawą kawowca rozproszone są po całej prowincji, zaś same plantacje ulokowane są na zboczach gór na wysokości 1500 m n.p.m. Zbiór ziaren następuje od marca do czerwca.
Ziarna zbierane ręcznie, poddawane są precyzyjnej selekcji. I choć nie wyglądają pięknie — mają raczej nieregularny kształt — to ich smak po zaparzeniu jest wyborny. Nie bez powodu ten rodzaj kawy określany jest mianem baśniowego brzydkiego kaczątka — jej piękno dostrzegalne jest dopiero po zaparzeniu kawowego naparu.
Ziarnista kawa Congo Kivu jest transportowana do Polski w postaci mocno wysuszonych ziaren. Dopiero w naszym kraju poddawane są one procesowi rzemieślniczego palenia. Stawiamy na średnie palenie. Pozwala ono delikatnie wydobyć z kawy jej najlepsze walory smakowe oraz obniżyć poziom kwasowości.
Kawa Congo Kivu charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kofeiny — nawet 140 mg na filiżankę! Właśnie z tego powodu zalecamy ją pić o poranku. Z pewnością pomoże wybudzić się ze snu i doda energii do działania.
Rekomendujemy picie tej kawy bez dodatku mleka (zarówno klasycznego, jak i roślinnego) oraz bez cukru. Dzięki temu mamy gwarancję odkrycia pełni znakomitego, wytrawnego smaku kawy oraz poczucia jej niebanalnego aromatu.
Ta odmiana kawy doskonale nadaje się ona do parzenia w ekspresach: kolbowym, ciśnieniowym i przelewowym. Jeśli jednak jesteś fanem alternatywnych metod parzenia kawy, mamy dla Ciebie świetną wiadomość - Congo Kivu będzie również idealna do dripa, kawiarki, czy Aeropressu.
Ekspresy ciśnieniowe
Kawiarki
Ekspresy przelewowe
French Press
Producent |
LoveCoffee |
Nazwa |
Congo Kivu |
Skład: |
100% Arabica |
Stopień palenia |
Średni |
Moc |
4/5 |
Kwasowość |
3/5 |
Body |
5/5 |
Wysokość upraw |
1500 m n.p.m. |
Polecana metody parzenia |
Wszystkie sposoby |
Kraj/region pochodzenia |
Kongo, region Kivu |
Kraj palenia |
Polska |
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie. Bądź pierwszy - dodaj opinię
Dodaj własną opinię o produkcie
LoveCoffee Congo Kivu