Lavazza zbudowała swoją markę dbając o wysoką jakość kaw, ich wyśmienity, rozpoznawalny na całym świecie smak i aromat i czyni to już ponad 120 lat. Firmę w 1895 roku założył Luigi Lavazza i nadal jest to firma rodzinna. Lavazza jest jednym z największych producentów kawy na świecie i liderem branży we Włoszech. Kawa Lavazza jest obecna już w 90 krajach.
Wszystkie produkty Lavazzy są mieszankami. Najlepsze mieszanki powstają z pięciu do sześciu różnych odmian kawy i mogą to być stuprocentowe mieszanki gatunku arabika lub mieszanki dwóch gatunków: arabiki i robusty. Mieszanki czystej arabiki są słodkawe i aromatyczne, mieszanki arabiki z robustą są mocniejsze i bardziej intensywne. Jednak nie tylko gatunek czy odmiana kawowca mają znaczenie dla aromatu i smaku kawy, ale również miejsce i warunki ich uprawy, metody zbioru. Na walory smakowe wpływ ma także metoda pozyskiwanie ziaren. Arabika myta jest delikatniejsza i bardziej kwaskowa od mieszanki uzyskanej metodą suchą. Ta druga jest za to słodsza. Myta robusta jest natomiast mocniejsza od mieszanki naturalnej.
Kolejnym ważnym etapem, przy produkcji kawy jest jej palenie a i na tym obszarze swojej działalności Lavazza ma ogromne doświadczenie. Czas palenia różni się w zależności od odmiany ziaren:
- krótki cykl stosuje się do palenia robusty. Uwydatnia onmocny smak ziaren i minimalizuje ich drzewny aromat.
- średni cykl stosuje się do palenia arabiki. Wzmacnia on aromat i słodycz mieszanek.
- mieszanki do espresso (szybka ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem, itp.) wymagają długiego cyklu palenia. Palona w ten sposób mieszanka optymalizuje pracę ekspresu i umożliwia uzyskanie kremowego espresso o doskonałej kompozycji.
Kawa Lavazza jest bardzo wrażliwym i delikatnym produktem dlatego dla firmy ważne jest aby opakowanie odpowiednio chroniło produkt przed światłem, wilgocią czy tlenem. Innowacyjne opakowania są produkowane zgodnie z normami środowiskowymi.
Lavazza posiada obecnie sześć fabryk. Cztery z nich są we Włoszech, dwie - za granicą. W fabrykach w Turynie i Verrès wypalana i pakowana jest kawa ziarnista i mielona. Fabryka w Gattinarze produkuje kapsułki do systemów kawa Lavazza . Fabryka w Pozzilli produkuje produkty bezkofeinowe, dekofeinizacja zielonej kawy zachodzi całkowicie naturalnie, z wykorzystaniem dwutlenku węgla.