Kawa mrożona – idealny napój na upalne dni

Lato zbliża się wielkimi krokami. Wysokie temperatury sprawiają, że niechętnie sięgamy po tzw. gorące napoje, i nic w tym dziwnego. Całe szczęście istnieje kilka sposobów, abyś nie musiał rezygnować ze swoich ulubionych napojów kawowych, nawet wtedy, gdy za oknem upał.

 

Mrożona kawa
Mrożona kawa

 

Kawa mrożona jest idealnym substytutem dla tradycyjnych propozycji, po które niekoniecznie chcemy sięgać latem. Szczęśliwie kawosze mają w czym wybierać! Wśród najbardziej popularnych odmian kaw mrożonych znajdziemy kilka rodzajów, które podbiją serce nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Orzeźwiająca Frappe.

 

Mrożona kawa
Mrożona Frappe

 

Mrożona Frappe jest najpopularniejszą propozycją serwowania kawy „na zimno”. Charakteryzuje się kremową konsystencją, jest łatwa w przygotowaniu, i co najważniejsze – gwarantuje nieziemskie orzeźwienie! Aby móc cieszyć się domową Frappe potrzebujesz jedynie wysokiej szklanki, ulubionej kawy rozpuszczalnej oraz (opcjonalnie) cukru. Dwie łyżeczki kawy zalej 50 ml zimnej wody – następnie porządnie zmiksuj/użyj barowego shakera, aż do uzyskania piany. Na koniec wrzuć do szklanki kilka kostek lodu, całość zalej mlekiem. Voila! Twoja orzeźwiająca, mrożona Frappe gotowa! Doznana smakowe gwarantowane.

 

Wzór na mrożonej kawie
Wzór na mrożonej kawie

 

Czekoladowa Mocha – napój dla łasuchów Na brak energii pomoże Ci smakowita mrożona Mocha, której podstawą jest aromatyczne espresso, wzbogacone wpływającą na dobry nastrój czekoladą. Choć nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja – warto dla niej zgrzeszyć! Żaden łasuch nie przejdzie obojętnie obok tego wyszukanego napoju kawowego, idealnego nawet w upalne dni. Mrożoną Mochę przygotujesz, łącząc podwójne espresso z kilkoma kostkami ulubionej czekolady lub kakao. Do powstałej mieszanki dodaj skruszonego lodu i zalej mlekiem. Nie zaszkodzi również ozdobna bita śmietana, stanowiąca zwieńczenie powstałego smakołyku. Mrożona Mocha postawi Cię na nogi o każdej porze dnia i nocy, nie tylko za sprawą zawartości kofeiny, ale również dzięki niesamowitym walorom smakowym.

 

Czekoladowa Mocha
Czekoladowa Mocha

 

Wyborna Cafe Freddo Napoje kawowe z rodziny Freddo wyróżniają się wyjątkowym aromatem i wyrazistym smakiem. Dzięki nim dostarczysz sobie codziennej porcji kofeiny, nie pozbawiając się jednak doznań smakowych. Podstawą napoju jest esencjonalne espresso (ok. 50 ml), które po zmieszaniu z cukrem intensywnie wymieszaj w shakerze (lub zmiksuj) wraz z 0,5 litra mleka. W efekcie otrzymasz puszystą piankę, do której dodaj mocno schłodzoną wodę i skruszony lód – Twoja Cafe Freddo gotowa.

 

Cafe Freddo
Cafe Freddo

 

Po kawy mrożone sięgamy chętnie już nie tylko latem. Stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla słodkich deserów, czy popularnych łakoci. Zaserwuj swoim gościom kremową kawę na zimno. Dobrej jakości kawa z dodatkiem śmietankowych lodów to gwarancja wyśmienitego smaku i orzeźwienia, którą docenią nawet wybredni.

 

 

 

Zobacz również

Krótka historia o spienianiu mleka do kawy

Podobno kawosze dzielą się na tych, którzy kochają kawę czarną, niczym przysłowiowa smoła oraz na tych, dla których ten napój bez mleka nie istnieje. Dzisiejszy wpis poświęcony będzie napojom mlecznym, które każdego dnia zyskują nowych wielbicieli, chętnych zatopić usta w ich delikatnej, kremowej konsystencji.

Arabica kontra Robusta - w czym tkwi różnica?

Pomimo wielu różnorodnych odmian kawy, to właśnie one zyskały największe uznanie i stały się najczęściej wybieranymi ziarnami. Arabica i Robusta – najbardziej popularne odmiany kawy. Dlaczego to właśnie one cieszą się uznaniem? W czym tkwi ich ewenement? Te i inne informacje znajdziesz w tym artykule.

Kawowa sztuka, czyli Latte Art

Jesteś już mistrzem zaparzania pysznej kawy i Twoi przyjaciele o tym wiedzą? No to świetnie! Zatem teraz czas zaskoczyć ich nie tylko smakiem i aromatem czarnego naparu, ale również jego wyjątkowym wyglądem. Piękne wzory na powierzchni kawy zawsze wywołują ogromne wrażenie i podziw. Nie ma się co dziwić...

Mity o kawie

Można stworzyć wiele różnych pogłosek na niemal każdy temat. Nie zawsze jest to jednak podparte jakąkolwiek wiedzą i ma uzasadnienie w rzeczywistości. Tak jak w każdej innej dziedzinie, jest też wiele mitów na temat kawy. Postaramy się wymienić kilka najważniejszych.
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności