Lato zbliża się wielkimi krokami. Wysokie temperatury sprawiają, że niechętnie sięgamy po tzw. gorące napoje, i nic w tym dziwnego. Całe szczęście istnieje kilka sposobów, abyś nie musiał rezygnować ze swoich ulubionych napojów kawowych, nawet wtedy, gdy za oknem upał.
Kawa w wersji na zimno? Kawa mrożona jest idealnym substytutem dla tradycyjnych propozycji, po które niekoniecznie chcemy sięgać latem. Szczęśliwie kawosze mają w czym wybierać! Wśród najbardziej popularnych odmian kaw mrożonych znajdziemy kilka rodzajów, które podbiją serce nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Orzeźwiająca Frappe.
Mrożona Frappe jest najpopularniejszą propozycją serwowania kawy „na zimno”. Charakteryzuje się kremową konsystencją, jest łatwa w przygotowaniu, i co najważniejsze – gwarantuje nieziemskie orzeźwienie! Aby móc cieszyć się domową Frappe potrzebujesz jedynie wysokiej szklanki, ulubionej kawy rozpuszczalnej oraz (opcjonalnie) cukru. Dwie łyżeczki kawy zalej 50 ml zimnej wody – następnie porządnie zmiksuj/użyj barowego shakera, aż do uzyskania piany. Na koniec wrzuć do szklanki kilka kostek lodu, całość zalej mlekiem. Voila! Twoja orzeźwiająca, mrożona Frappe gotowa! Doznana smakowe gwarantowane.
Czekoladowa Mocha – napój dla łasuchów Na brak energii pomoże Ci smakowita mrożona Mocha, której podstawą jest aromatyczne espresso, wzbogacone wpływającą na dobry nastrój czekoladą. Choć nie jest to najbardziej dietetyczna propozycja – warto dla niej zgrzeszyć! Żaden łasuch nie przejdzie obojętnie obok tego wyszukanego napoju kawowego, idealnego nawet w upalne dni. Mrożoną Mochę przygotujesz, łącząc podwójne espresso z kilkoma kostkami ulubionej czekolady lub kakao. Do powstałej mieszanki dodaj skruszonego lodu i zalej mlekiem. Nie zaszkodzi również ozdobna bita śmietana, stanowiąca zwieńczenie powstałego smakołyku. Mrożona Mocha postawi Cię na nogi o każdej porze dnia i nocy, nie tylko za sprawą zawartości kofeiny, ale również dzięki niesamowitym walorom smakowym.
Wyborna Cafe Freddo Napoje kawowe z rodziny Freddo wyróżniają się wyjątkowym aromatem i wyrazistym smakiem. Dzięki nim dostarczysz sobie codziennej porcji kofeiny, nie pozbawiając się jednak doznań smakowych. Podstawą napoju jest esencjonalne espresso (ok. 50 ml), które po zmieszaniu z cukrem intensywnie wymieszaj w shakerze (lub zmiksuj) wraz z 0,5 litra mleka. W efekcie otrzymasz puszystą piankę, do której dodaj mocno schłodzoną wodę i skruszony lód – Twoja Cafe Freddo gotowa.
Po kawy mrożone sięgamy chętnie już nie tylko latem. Stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla słodkich deserów, czy popularnych łakoci. Zaserwuj swoim gościom kremową kawę na zimno. Dobrej jakości kawa z dodatkiem śmietankowych lodów to gwarancja wyśmienitego smaku i orzeźwienia, którą docenią nawet wybredni.