Arabica kontra Robusta – w czym tkwi różnica?

Pomimo wielu różnorodnych odmian kawy, to właśnie one zyskały największe uznanie i stały się najczęściej wybieranymi ziarnami. Arabica i Robusta – najbardziej popularne odmiany kawy. Dlaczego to właśnie one cieszą się uznaniem? W czym tkwi ich ewenement? Te i inne informacje znajdziesz w tym artykule.

 

Ziarna kawy Arabica i Robusta
Porównanie ziaren kawy Arabica i Robusta

Uprawa kawy

Wśród wielu gatunków kawy, pomimo różnic związanych z jej uprawą, to właśnie Arabica i Robusta są najczęściej spotykanymi rodzajami. Kawa, którą zazwyczaj spotykasz na sklepowych półkach to najczęściej Arabica, Robusta lub wariacja powstała na skutek ich zmieszania. Dostępność wynika głównie ze stosunkowo niewygórowanych wymagań, niezbędnych do udanej uprawy krzewów kawowych. Na smak gotowego napoju wpływa bezdyskusyjnie jakość ziaren kawy. Tą z kolei determinuje miejsce, w którym prowadzona jest uprawa – typ i stan ziemi, miejsce i położenie plantacji, a nawet czynniki zewnętrzne, takie jak ilość opadów, nasłonecznienie oraz odpowiednia temperatura.

 

Subtelna Arabica 

Ziarna kawy ArabicaArabica kwalifikowana jest do gatunków szlachetnych, głównie ze względu na to, że jej uprawa jest stosunkowo rygorystyczna. Różnicę pomiędzy gatunkami wyczuwa się przede wszystkim w smaku, ale zauważyć ją można również w wyglądzie ziaren. W przypadku Arabici mówimy o brązowo – zielonawej barwie i nieco wydłużonym, wyciągniętym kształcie. Na jakość ziaren Arabici duży wpływ ma usytuowanie plantacji w odpowiednim miejscu. Krzewy kawowe optymalne warunki osiągają w Brazylii, czy Indonezji, gdzie mamy do czynienia z temperaturą do 30 stopni Celsjusza, ale również obecna jest wilgoć. Istotną rolę odgrywa również położenie plantacji na wysokościach od około tysiąca metrów nad poziomem morza. Sposób uprawy Arabici sprawia, że krzewy zyskują odporność na szkodniki i czynniki zewnętrzne. Zasadniczym argumentem przemawiającym za wyborem Arbici wśród innych gatunków, jest jej delikatny, subtelny smak, którym można delektować się na co dzień.

 

Wyrazista Robusta

Robusta - ziarna kawyRobustę uprawia się w wielu regionach świata, w tym w Brazylii, czy Wietnamie, na plantacjach o ogromnej powierzchni. Ziarna robusty są niewielkiego rozmiaru, w gotowej postaci przyjmują odcienie brązowo – zielonkawo – szarawe, w zależności od konkretnej odmiany. W porównaniu z Arabicą uprawa nie jest jednak skomplikowana, położenie upraw, czy jakość gleby są znacznie mniej rygorystyczne. Robustę wybierają sympatycy ostrzejszego, bardziej wyrazistego smaku. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny spożywanie jej jest idealnym sposobem na pobudzenie. Nie sposób podjąć decyzji, który z gatunków jest lepszy. Różnice pomiędzy Arabicą i Robustą sprawiają, że każdy sympatyk kawowych napojów, może odnaleźć idealną kompozycję dla siebie.

 

Zobacz również

Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę? To, w jaki sposób przechowywana jest kawa, w dużym stopniu wpływa na jej późniejszy smak i zapach. Istnieje wiele teorii na temat prawidłowego magazynowania ulubionych ziaren, które nierzadko przynoszą odwrotny wręcz efekt, pozbawiając ziarna kawy wyrazistego charakteru. Jeśli...

Kawa - świetny pomysł na świąteczny prezent

Wielkimi krokami zbliżają się święta - okres pełen radości i spotkań z najbliższymi. To również czas świątecznych prezentów, które nierzadko spędzają nam sen z powiek. Szukamy prezentów oryginalnych, a zarazem użytecznych. Takich, które wywołają uśmiech na ustach obdarowywanej osoby. Dlaczego to...

Mity o kawie

Można stworzyć wiele różnych pogłosek na niemal każdy temat. Nie zawsze jest to jednak podparte jakąkolwiek wiedzą i ma uzasadnienie w rzeczywistości. Tak jak w każdej innej dziedzinie, jest też wiele mitów na temat kawy. Postaramy się wymienić kilka najważniejszych.

Krótka historia kawy

Z odkryciem owoców kawowca i sposobu palenia ziaren związanych jest wiele legend. Jedna z nich głosi, że to pasterz z Etiopii o imieniu Kaldi, odkrył je podczas obserwacji swoich zwierząt. Zauważył on, że kozy, które zjadały owoc z rosnących nieopodal drzewek, posiadały więcej energii od innych zwierząt...

Czy mielenie kawy jest istotne?

Mogłoby się wydawać, że zmielenie kawy samo w sobie nie jest czynnością wymagającą wielkiej uwagi. Nic bardziej mylnego! Świeżo zmielona kawa zyskuje znacznie na jakości, dlatego warto zmielić ziarna na kilka chwil przed zalaniem ich wrzątkiem. Wydobyty podczas całego procesu smak, będzie wtedy bardziej...
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności