To, w jaki sposób przechowywana jest kawa, w dużym stopniu wpływa na jej późniejszy smak i zapach. Istnieje wiele teorii na temat prawidłowego magazynowania ulubionych ziaren, które nierzadko przynoszą odwrotny wręcz efekt, pozbawiając ziarna kawy wyrazistego charakteru. Jeśli zastanawiasz się jak w słuszny sposób uchronić swoje ulubiony odmiany kawy przed utratą charakterystycznych dla nich właściwości, poświęć kilka chwil na zapoznanie się z tym artykułem. Nieprzyjazne dla kawy.
Kluczowe dla utrzymania właściwego aromatu ulubionego napoju kawowego jest jak najdłuższe utrzymanie ziaren w świeżości. To, co nie najlepiej wpływa na kawę zarówno ziarnistą, jak i kawę mieloną jest dostęp powietrza, które przyczynia się do jej wietrzenia. Powietrze skutecznie pozbawia ziarna intensywnego aromatu. Nie pozostaje również bez znaczenia dla smaku, który z czasem staje się coraz mniej esencjonalny.
Wśród kwestii, które warto wyeliminować, jest narażanie kawy na wilgoć, zbyt agresywne, nienaturalne oświetlenie oraz zmiany temperatur. Ziarnom nie sprzyja ani przechowywanie w zbyt wysokiej, ani też skrajnie niskiej temperaturze. Towarzystwo rozgrzanej kuchenki, czy ciepłego kaloryfera nie są dobrym pomysłem, jeśli zależy nam na idealnym smaku. Warto również zarzucić ideę o kawie w lodówce. Koncepcja jest o tyle nietrafiona, że nawet pomimo zamknięcia istnieje ryzyko przesiąknięcia ziaren zapachem innego przetrzymywanego w niej pożywienia. Pomimo szczelnych, hermetycznych pojemników niska temperatura zabija wartości ziaren, skutecznie wpływając na pozbawienie ich aromatu.
Nie bez znaczenia pozostaje również rodzaj pojemnika, do którego przesypujemy kawę po zakupie. Szklane słoiki spełniają głównie funkcję estetyczną, gdyż niestety fakt, że są transparentne, nie wpływa dobrze na nasze ziarna. Tymczasem kawa preferuje cień, a działanie promieni słonecznych wcale jej nie służy. Alternatywą mogą wydawać się opakowania metalowe, które niestety mogą wpłynąć na zmianę smaku kawy lub ceramiczne, które wydają się najbardziej atrakcyjne w niniejszym zestawieniu.
Opakowania, w których sprzedawana jest kawa, wykonywane są ze specjalnych, przystosowanych do tego materiałów, dlatego w ogóle należy zastanowić się nad sensem jej przesypywania. Hermetyczne paczki, zawinięte i zabezpieczone klamrą w wystarczający sposób ochronią kawę przed czynnikami zewnętrznymi.
Aby jak najdłużej móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem ulubionego napoju, należy kupować kawę o możliwie niedużej gramaturze, aby nie zdążyła wywietrzeć. Ziarna warto mielić na bieżąco, bezpośrednio przed spożyciem.