Mogłoby się wydawać, że zmielenie kawy samo w sobie nie jest czynnością wymagającą wielkiej uwagi. Nic bardziej mylnego! Świeżo zmielona kawa zyskuje znacznie na jakości, dlatego warto zmielić ziarna na kilka chwil przed zalaniem ich wrzątkiem. Wydobyty podczas całego procesu smak, będzie wtedy bardziej intensywny i wyrazisty.
Mielenie kawy jest czynnością mechaniczną, polegająca na rozdrobnieniu ziaren i uwolnieniu ich aromatu. Z drugiej jednak strony, przyspiesza to niestety proces wietrzenia i ulatniania się unikalnego aromatu. Dlatego najlepiej jest się zaopatrzyć w dobrej jakości młynek, z funkcją regulacji stopnia zmielenia ziaren. Umożliwi to mielenie kawy tuż przed przygotowaniem cennego napoju i tym samym, zatrzyma jego charakterystyczny smak.
Podczas mielenia kawy łatwo jest wykonać dwa podstawowe błędy - zmielić ziarna zbyt grubo lub zbyt drobno. Każdy z nich może też spowodować, że z naszej kawy nie zostaną wydobyte wszystkie walory smakowe, a jej kompozycja będzie po prostu zła.
Zbyt drobno zmielone ziarna sprawią, że smak naparu będzie zbyt gorzki, mocny i cierpki. Ponadto, utraci na tym również wygląd cremy, ponieważ pianka stanie się o wiele za ciemna.
Z kolei ziarna, które zostaną zmielone zbyt grubo, przepuszczą przez siebie zbyt dużą ilość wody, a kawa będzie słaba i wodnista. Równie niesatysfakcjonujący będzie wygląd pianki, która w tak zaparzonej kawie, będzie utrzymywać się na powierzchni zbyt krótko.
Kawa mielona, która zostanie poddana prawidłowym procesom mielenia, zachwyci więc nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem.
Wiele młynków do kawy wyposażonych jest w różne funkcje, a mnogość modeli dostępnych na rynku przyprawia o zawrót głowy. Dlatego przed wyborem młynka, najlepiej dostosowanego do naszych potrzeb, warto jest poznać ich charakterystykę.
Młynki ręczne - żarna tych młynków napędzane są ręcznie, za pomocą korbek.
Niewątpliwym ich plusem jest ciekawy design, który będzie ciekawym akcentem w każdej kuchni. Ponadto, mielą one kawę w sposób równomierny, co pomaga zachować aromat ziaren.
Elektryczne młynki - nowoczesne rozwiązanie, które dzięki wbudowanym programom, umożliwia dowolną regulację stopnia zmielenia kawy. Możliwość manipulacji konsystencją ziaren w taki sposób, sprawia, że młynki elektryczne będą dobrym rozwiązaniem dla wszystkich kawoszy lubiących wygodne i proste rozwiązania. W bogatej ofercie sklepu LoveCoffee.pl znajdziesz szeroki wybór zarówno elektrycznych jak i ręcznych młynków do kawy, które pomogą Ci w zmieleniu ziaren na idealne espresso.
Dobrym wyborem do Twojej domowej kawiarni, będzie zaprojektowany przez Marc Aranyo, młynek elektryczny ASCASO I-1 mini. Niewielkie rozmiary tego modelu są niewątpliwym jego atutem, a bogata gama kolorystyczna sprawia, że będzie idealnie współgrał z wystrojem każdej kuchni. Na uwagę zasługuje również system MRS, w który wyposażony jest młynek, umożliwiający bezstopniową regulację i uzyskanie prawidłowego espresso. Ponadto ASCASO I-1 mini łatwy w czyszczeniu, trwały i tani w eksploatacji.
Wyśmienitą kawę przygotujesz również z młynkiem ręcznym BIALETTI MACINACAFFE. Został on wykonany z najwyższej jakości materiałów i jest wyposażony w praktyczną miarkę, umożliwiającą zmielenie odpowiedniej ilości kawy na 1,3 a nawet 6 filiżanek. Ten młynek z pewnością będzie odpowiednim wyborem dla wszystkich wytrawnych kawoszy.
Jak widać stopień zmielenia kawy determinuje jej smak i konsystencję. Ponadto, jest niezwykle istotny do utrzymania odpowiedniego aromatu naparu. Mamy nadzieję, że ten wpis rozwiał Wasze wątpliwości na temat mielenia świeżej, ziarnistej kawy.