Poszukiwanie idealnego smaku kawy związane jest z testowaniem rozmaitych metod jej przyrządzania. Kwestia parzenia kawy odgrywa kluczową rolę w tym procesie, dlatego istotny jest wybór odpowiedniego urządzenia. O tym, kiedy warto zaopatrzyć się w ekspres i o tym, dlaczego zakup kawiarki to dobry pomysł dowiesz się z tego artykułu. Szybkość i nowoczesność.
Kiedy odnajdziemy ulubioną odmianę kawy, zaczynamy zastanawiać się nad optymalnym sposobem jej przygotowywania. Dopiero odpowiednia metoda parzenia kawy zagwarantować może uzyskanie niepowtarzalnego smaku, kremowej konsystencji i aromatu rodem z renomowanej kafejki. Ekspresy zdecydowanie usprawniają parzenie kawy. Do ich głównych zalet należy szybkość działania oraz łatwość użytkowania. Nowoczesne ekspresy umożliwiają uzyskanie wyśmienitych napojów kawowych za pomocą jednego przycisku, oszczędzając tym samym nasz czas i uwagę, którą musielibyśmy poświęcić na własnoręczne jej przygotowanie oraz ewentualne zmielenie ziaren. Na atrakcyjność ekspresów wpływa możliwość spieniania mleka, które jest podstawą przygotowywania napojów mlecznych, takich jak latte, cappuccino, a nawet deserowa con panna. Posiadanie ekspresu gwarantuje smakową różnorodność – od intensywnego espresso, po delikatne wspomniane wyżej kawy mleczne.
Pomimo licznych zalet ekspresów nie sposób nie wspomnieć o finansowym aspekcie, z którymi związana jest inwestycja. Mnogość możliwości, liczne opcje wyboru rodzajów napojów oraz nowoczesne funkcje wpływają na wysokość cen za ekspresy, które często nie należą do najmniejszych. Jesteśmy jednak zdania, że ulokowane w ten sposób fundusze prędko zwrócą się pod postacią wyjątkowego smaku ulubionej kawy. Prosto i smacznie.
Kawiarki to urządzenia z tradycją, które dzięki swojej funkcjonalności ciągle zyskują nowych zwolenników. Są idealnym narzędziem w procesie pozyskiwania intensywnego smaku kawy, w sposób łatwy i przyjemny. Kształtem przypominają dzbanek, jednak różni je materiał, z którego są wykonane. Zazwyczaj do ich produkcji używa się elementów stalowych, odpornych na korozje, czasem aluminium. Z kawiarek korzysta się w sposób tradycyjny – parzenie kawy następuje na skutek jej podgrzania na palniku kuchenki. Tym sposobem uzyskać można aromatyczne espresso, powstałe w wyniku połączenia zmielonej kawy z podgrzewaną wodą.
Atutem kawiarek jest ich niewygórowana cena, oscylująca w granicach kilkudziesięciu złotych. Są proste w obsłudze, utrzymanie ich w czystości nie jest specjalnie wymagające, a dzięki nieskomplikowanej budowie rzadko ulegają awariom. Jedynym mankamentem, który dotyczy wyłącznie fanów kaw mlecznych, jest konieczność wykonywania dodatkowej czynności, jaką jest spienianie mleka.