Różnorodność technologii parzenia kawy oraz odmienne parametry techniczne ekspresów wymagają doboru odpowiedniego rodzaju kawy. Skorzystaj z naszego poradnika, w którym polecamy, jak wybrać dobrą kawę do odpowiedniego typu ekspresu.
W pierwszej kolejności najważniejsze są zawsze nasze indywidualne preferencje, co oznacza, że kawa musi nam po prostu smakować. Warto jednak mieć świadomość, że sam rodzaj kawy to nie wszystko. Ze względu na różne rodzaje technologii parzenia kawy, ten sam rodzaj kawy zaparzony w różnych modelach ekspresów może dać całkiem inny smak i aromat. Często może się nawet zdarzyć, że nasza ulubiona kawa zaparzona w innym typie ekspresu nie będzie nam smakować.
Na smak kawy, poza oczywistym rodzajem kawy, ma wpływ wiele czynników:
Jasnobrązowe ziarna są zdecydowanie bardziej delikatne. W ekspresach automatycznych czas parzenia kawy jest skrócony do minimum, a temperatura jest raczej niska, dlatego tutaj lepiej sprawdzą się ciemne ziarna kawy. Parzenie jasno palonych ziaren kawy w ekspresie ciśnieniowym może dać bardzo płaski smak, pozbawiony głębi aromatu. Jasne ziarna mogą dać nawet lekko kwaskowaty smak.
Do ekspresów ciśnieniowych i automatycznych sięgajmy po kawy ciemno palone. Kawy o ciemnobrązowej barwie są bardziej oleiste, a tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku. Dlatego nawet krótki czas ekstrakcji pozwoli wydobyć głęboki smak kawy. Przykładem kawy ciemno palonej jest kawa Izzo Gold, która po zaparzeniu daje bardzo intensywny i bogaty smak.
Ekspresy przelewowe to najbardziej uniwersalne typy ekspresów. Parzenie odbywa się przez zalanie kawy gorącą wodą. W tym przypadku bardzo istotna będzie temperatura wody oraz długość kontaktu z wodą. Aby mieć pewność, że kawa nie będzie nadmiernie cierpka, warto wybierać kawy jasno palone(przykładem kawy jasno palonej jest np. Mooncoffee – Ethiopia djimmah). Będziemy wtedy mieli pewność, że uzyskamy delikatny smak, a jednocześnie kawa odpowiednio pobudzi nas do działania.
Parząc kawę w ekspresie przelewowym musimy także zwrócić uwagę na grubość mielenia kawy. Do ekspresów ze stożkowymi filtrami dobierajmy kawę o drobno zmielonych ziarnach (przykładem kawy drobno zmielonej jest np. Arcaffe Espresso). Z kolei do filtrów płaskich możemy dobrać kawę mieloną o średniej grubości (przykładem kawy średnio zmielonej jest np. illy espresso).
Jeżeli posiadamy dobrej jakości ekspres ciśnieniowy, wówczas mamy największe możliwości w zakresie wyboru odpowiedniej kawy. Tutaj dostępny jest ogromny wybór kaw, które stanowią połączenie robusty i arabiki, bądź też składają się w 100% z jednego gatunku kawy. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się jednak kawy mocno palone o ciemnej barwie. Z powodzeniem możemy wybrać spośród odmian kawy arabika czy robusta lub mieszanek obu tych kaw. Aby mieć pewność, że uzyskamy głębię aromatu, warto zmielić kawę tuż przed jej zaparzeniem, dlatego tak praktycznym rozwiązaniem jest ekspres z wbudowanym młynkiem.
Wybierając kawę do ekspresu automatycznego ciśnieniowego powinniśmy także zwrócić uwagę na sposób palenia kawy. Jeżeli oczekujemy na przyrządzenie aromatycznego espresso, sięgajmy po kawę, która była palona w temperaturze ok. 200°C, wówczas uzyskamy kawę o zdecydowany i wyrazistym smaku. Sięgając po kawę paloną w delikatnie niższej temperaturze będziemy mogli wyczuć w niej aromaty czekoladowe, korzenne, a nawet cytrusowe.
Do ekspresów kolbowych dobieramy kawy mielone, natomiast zawsze pamiętajmy, aby zmielić kawę zaraz przed zaparzeniem. Z kolei, jeżeli mamy ekspres automatyczny, nie musimy martwić się o proces parzenia kawy. Wystarczy jedynie, że dobierzemy ziarna o odpowiednio aromatycznym smaku i zapachu kawy.
Kawa do kawiarki powinna być słodka o wyrazistym smaku. Do tego zastosowania idealnie nadają się kawy z serii Bialetti Macinato Gusto, które zostały stworzone z myślą o ich parzeniu w kawiarkach. Bardzo ciekawy smak daje także kawa zielona zaparzona w kawiarce. Poszczególne rodzaje kawiarek różnią się między sobą rodzajami filtrów. Z zasady najlepsze będą jednak kawy drobno mielone i jasno parzone. Jeżeli mamy taką możliwość, zmielmy ziarna kawy tuż przed zaparzeniem kawy.