Krótka historia kawy

Z odkryciem owoców kawowca i sposobu palenia ziaren związanych jest wiele legend. Jedna z nich głosi, że to pasterz z Etiopii o imieniu Kaldi, odkrył je podczas obserwacji swoich zwierząt. Zauważył on, że kozy, które zjadały owoc z rosnących nieopodal drzewek, posiadały więcej energii od innych zwierząt w stadzie. Zaistniałe zjawisko wywołało w nim ciekawość tak wielką, że sam postanowił nazrywać trochę owoców i spróbować ich smaku. Okazały się one jednak gorzkie i niezdatne do spożycia. Pasterz wyrzucił je więc do ogniska bez cienia żalu. Nie minęło dużo czasu, gdy palone ziarna, zaczęły wydawać nieznaną dotąd, przyjemną woń. Kaldi zachęcony aromatem, skosztował ich ponownie po ostygnięciu. Po zjedzeniu ich odczuł przypływ niezwykłego pobudzenia i chęci do działania.

 

O pasterzu, który wymyślił kawę
O pasterzu, który wymyślił kawę

 

Kawa w świecie arabskim

Początkowo owoce kawowca spożywane były na surowo, a dopiero od XIII wieku przyjął się zwyczaj ich palenia i spożywania w formie naparu. Kultura picia kawy sięga XV wieku i jednego z arabskich portów, będącego wówczas dużym miejscem handlu ziarnami charakterystycznej rośliny, nazywanej przez miejscowych „kohwet”. To właśnie wtedy została ona przywieziona po raz pierwszy ze swojego miejsca pochodzenia - Etiopii. Mieszkańcy Arabii rozsmakowali się w wytwarzanym z jej ziaren, pobudzającym naparze, a wraz z ich kontynentalną ekspansją tradycja parzenia kawy została spopularyzowana na całym Bliskim Wschodzie. Jednakże wokół cudownego napoju gromadziło się również wiele kontrowersji.

 

KRÓTKA HISTORIA KAWY Kawa z Etiopii, która zasmakowała mieszkańcom Arabii
Kawa z Etiopii, która zasmakowała mieszkańcom Arabii

 

Kawa w Europie

Do Europy kawa zawitała dopiero w XVII wieku, gdzie z początku do nabycia była jedynie w największych miastach portowych. Sprzedawcami zazwyczaj byli Turcy i Arabowie, przez co nabywanie ziaren kawy wiązało się z licznymi kontrowersjami na tle religijnym. Kawa została okrzyknięta naparem nieczystym i dotkniętym ręką szatana. Do rozpowszechnienia się handlu ziarnami kawowca przyczyniła się w dużej mierze Kampania Wschodnioindyjska, założona przez angielską królową Elżbietę I. Natomiast w XIX wieku kawa stała się już jednym z najbardziej dochodowych towarów handlowych. Od 1850 roku jej największym producentem na skalę światową jest Brazylia.

 

KRÓTKA HISTORIA KAWY Kawa do Europy zawitała w XVII wieku
Kawa do Europy zawitała w XVII wieku

Kawa w Polsce

W Polsce po raz pierwszy kawa pojawiła się w XVII wieku, gdzie została przywieziona przez Turków. Jej smak wielokrotnie był w tym okresie kwestionowany. Została uznana za gorzką i niesmaczną, a popularność zyskała dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku. Ponadto zaczęła wtedy funkcjonować jako napój elitarny, niedostępny dla mas, stanowiący symbol bogactwa i dobrego smaku. Kawa w Polsce z początku pita była na wzór wschodni, bez żadnych dodatków. Szybko jednak zaczęto poszukiwać nowych smaków i aromatów, dodając m.in. mleko, cukier, słodką śmietanę, sól, a w późniejszym okresie również czekoladę. Charakterystycznego mocnego smaku i kremowej konsystencji kawie pitej w Polsce, nadawała wiejska, tłusta śmietanka. Ten sposób podawania kawy, zyskał uznanie obcokrajowców przyjeżdżających do naszego kraju ze wszystkich stron świata. Współcześnie kawa funkcjonuje jako jeden z najbardziej lukratywnych towarów na świecie, a jej smak ciągle jest udoskonalany. Postępowa nie takie doprowadza do uzyskiwania coraz to nowych jej odmian o zupełnie nowych walorach aromatycznych.

 

Pierwsza kawa do Polski została przywiezona z Turcji
Pierwsza kawa do Polski została przywiezona z Turcji

 

Zobacz również

Krótka historia herbaty

Jak świat długi i szeroki, tak znana jest herbata. Występuje na wszystkich kontynentach, towarzysząc ludziom zarówno podczas codziennych czynności, jak i okazjonalnych uroczystości. Skąd właściwie wzięła się herbata i dlaczego na przestrzeni lat stała się jednym z ulubionych napojów ludzkości? Co...

Arabica kontra Robusta - w czym tkwi różnica?

Pomimo wielu różnorodnych odmian kawy, to właśnie one zyskały największe uznanie i stały się najczęściej wybieranymi ziarnami. Arabica i Robusta – najbardziej popularne odmiany kawy. Dlaczego to właśnie one cieszą się uznaniem? W czym tkwi ich ewenement? Te i inne informacje znajdziesz w tym artykule.

Jak przechowywać kawę?

Jak przechowywać kawę? To, w jaki sposób przechowywana jest kawa, w dużym stopniu wpływa na jej późniejszy smak i zapach. Istnieje wiele teorii na temat prawidłowego magazynowania ulubionych ziaren, które nierzadko przynoszą odwrotny wręcz efekt, pozbawiając ziarna kawy wyrazistego charakteru. Jeśli...

Jak wykorzystać fusy po kawie?

Pewnie większość z Was nie zdaje sobie sprawy z tego, że fusy po kawie można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów i po prostu je wyrzuca. To błąd! Mają one bowiem wiele zastosowań, które czasami mogą się okazać zbawienne oraz zaoszczędzą nasz czas i pieniądze. Okazuje się, że fusy możemy...
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności