Jak świat długi i szeroki, tak znana jest herbata. Występuje na wszystkich kontynentach, towarzysząc ludziom zarówno podczas codziennych czynności, jak i okazjonalnych uroczystości. Skąd właściwie wzięła się herbata i dlaczego na przestrzeni lat stała się jednym z ulubionych napojów ludzkości? Co sprawia, że tak chętnie i często po nią sięgamy?
Jeszcze przed naszą erą Chińczycy wpadli na pomysł parzenia liści herbaty, w wyniku czego mogli raczyć się wyjątkowym smakiem aromatycznego napoju. O początkach herbaty traktowanej jako napitek narastało wiele legend, powtarzanych i modyfikowanych przez lata przez chińskich smakoszy. Jedno pozostawało niezmienne - sposób jej przygotowywania i serwowania.
Oprócz Chin specjalistów od herbaty można poszukiwać w innych krajach azjatyckich, głównie w Japonii. To właśnie tam doceniono nie tylko jej walory smakowe, ale przede wszystkim jej właściwości, takie jak poprawa koncentracji i zmniejszenie poczucia zmęczenia. Herbata na dobre zagościła w japońskich domach, stała się sztandarowym poczęstunkiem dla gości. Japończycy uważali również, że wspiera medytację, przez co stała się jednym z kluczowych elementów ich kultury.
Pierwsze informacje na temat herbaty w Europie powstały na podstawie XVII - wiecznych kronik żeglarskich. To właśnie dzięki licznym podróżom europejczyków herbata dotarła do Anglii, gdzie następnie stała się jednym ze sztandarowych przysmaków. Do dziś zachowały się związane z nią tradycje, takie jak słynna "5 p.m.". Serwowanie herbaty stało się synonimem luksusu i świadczyło o gościnności i dobrym wychowaniu gospodarza.
Nie inaczej sprawa wyglądała w Rosji. Tam również herbata podbiła serca smakoszy, którzy traktowali ją głównie jako napój rozgrzewający. Rosjanie przygotowywali ją w specjalnych samowarach, dzięki czemu na długo mogli rozkoszować się jej intensywnym aromatem. Mocna esencja wpływała na ogólną euforię oraz pobudzenie pijących, stając się tym samym nieodłącznym elementem towarzyskich spotkań.
Mnogość odmian, a co za tym idzie, doznań smakowych sprawiła, że na trudno poszukiwać bardziej uniwersalnego napoju. Czarna herbata wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego, czerwone odmiany wspierają procesy trawienne oraz odchudzanie. Zielona ma właściwości lecznicze, orzeźwia i relaksuje, natomiast herbatę białą uważa się za eliksir młodości. Picie herbat niesie za sobą same korzyści - są bogate we wspierające organizm antyoksydanty, wspierają układ odpornościowy, chronią serce i wzmacniają kości. Nic więc dziwnego, że rozpowszechniły się po całym świecie, na dobre wkradając się do codziennego menu, bez względu na miejsce zamieszkania.