Wiedeń - miasto muzyki i kawy

Wiedeń to stolica niewielkiego, choć prężnie rozwijającego się państwa. Miejsce, które nosi dźwięczną nazwę “miasta muzyki” czaruje swoim urokiem, a przede wszystkim urokliwą muzyką samego Wolfganga Amadeusza Mozarta, który cieszył się tam, i nadal cieszy nieprzemijającą sławą. Architektoniczna potęga, na której czele dumnie stoi Opera Narodowa, olśniewa swoją monumentalnością postawą, prawie tak bardzo jak sławetny Pałac Schonbrunn, zamieszkiwany niegdyś przez uwielbianą w tamtych rejonach Cesarzową Sisi.

 

Stolica Austrii to bardzo osobliwe miasto, a jego wspomniany już przydomek nie jest przypadkowy. Zdobyty wydźwięk na arenie międzynarodowej zawdzięcza on największych w dziejach ludzkości kompozytorom. Sonaty Ludwiga von Beetovena, przepiękne walce Johanna Straussa, symfonie Haydna czy przepełnione polskością polonezy Chopina. Do dnia dzisiejszego rozbrzmiewają na wiedeńskich bulwarach czyniąc miasto w prawdziwą stolicą muzyki!

Wiedeńskie przysmaki

Sam Wiedeń nie żyje jednak tylko muzyką, Austriacy bowiem podobnie jak Bawarczycy kochają jeść, a oprócz popularnych “wurstów”, złocistych sznycli i ogromnych kufli z piwem, na ich stole nie może zabraknąć również odrobiny słodyczy i dobrej kawy. Wiedeńczycy szczycą się bowiem, po brzegi przepełnionym czekoladą, torcikiem Sachera, którego sekretna receptura przechowywana jest przez samego twórcę ciasta, w szczelnie zamkniętym i strzeżonym sejfie. Często o torcie mówi się nieco prześmiewczo, że jest najsłodszą tajemnicą świata, nic dziwnego, bo przekładany konfiturą morelową i oblany gorzką czekoladą jest prawdziwą bombą kaloryczną.

 

Deserowa strona Wiednia, nie oferuje jednak tylko słodkiego ciasta, bo towarzysząca mu kawa po wiedeńsku również zdobyła już serce niejednego kawowego miłośnika. Tradycyjny wiedeński zestaw jest niemałą przyjemnością dla koneserów gorzkiej czekolady, bitej śmietany, morelowej konfitury i aromatycznej kawy. To właśnie ona ma za zadanie nieco przełamać słodycz tortu i zaspokoić nasze kofeinowe uzależnienie.

Kawa po wiedeńsku

Aby rozwikłać tą tajemnicą, słynna kawa po wiedeńsku to tak naprawdę kawa podawana z dodatkiem czekolady, bitej śmietany i posypana startą czekoladą, aromatycznym cynamonem bądź smakowitym kakao.

 

Kawa po wiedeńsku
Tradycyjna kawa po wiedeńsku

 

Jest to mocna kawa, której podstawą jest przedłużone espresso, a upajającym jej dodatkiem ciemna, dobra czekolada. Obowiązkowym jej wykończeniem jest bita śmietana, która tworzy dwie warstwy, a posypana z wierzchu ma nadawać naparowi apetycznego i smakowitego wyglądu. Aby tradycji stało się zadość, a podawana przez nas kawa po wiedeńsku stuprocentowo odpowiadała tej podawanej w stolicy Austrii należy podać ją w szerokiej filiżance, najlepiej o pojemności 250 ml wraz z podstawką. Ten rodzaj i sposób podania kawy zajmuje specjalne miejsce wśród kaw z dodatkami i pociąga za sobą niemałą gromadkę fanów nie tylko w Europie, ale także na całym świecie. Wiedeński napar jest idealnym ciepłym napojem na nieco chłodniejsze temperatury, sukcesywnie rozgrzewa i dodaje energii, a w dodatku nieziemsko smakuje!

Wiedeń zaprasza!

Wiedeń jest więc nie tylko miastem “płynącym” muzyką klasyczną, ale również prawdziwym rajem dla miłośników słodyczy, można wręcz powiedzieć, że płynie czekoladą. Sławetny tort i popularna wiedeńska kawa z pewnością osłodziły już życie niejednemu łasuchowi, z resztą... słodzą codzienne mieszkańców Wiednia, a także przybywających doń turystów!

 

 

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności