Szukasz dobrej alternatywy dla ekspresu przelewowego, kawiarki bądź chemexu? Pyszną, aromatyczną kawę przygotujesz także za pomocą French Pressa – poznaj zasady jego działania.
Coraz popularniejszy wśród kawoszy French Press (tzw. praska francuska) to dzieło Włocha Attilio Calimaniego. Uznanie miłośników kawy zyskał przede wszystkim, dzięki bardzo prostej obsłudze, a także przystępnej cenie. Tego typu zaparzacze to dowód na to, że wcale nie potrzebujemy profesjonalnego, drogiego ekspresu, by móc na co dzień cieszyć się naprawdę dobrą kawą.
Łatwa obsługa, konstrukcja oraz utrzymanie w czystości, stylowy wygląd i możliwość szybkiego przygotowania naparu bez fusów są największymi zaletami French Pressów. W dodatku bardzo dobrze sprawdzają się nie tylko w przypadku parzenia kawy, ale i herbaty. To na pierwszy rzut oka niepozorne urządzenie pozwala nam przygotować wyjątkowo aromatyczny napar o głębokim, wyrazistym smaku. Bardziej intensywnym, porównując do kawy parzonej m.in. w dripach, czy też chemexach, jednak delikatniejszym niż w przypadku kawy z kawiarki.
Co ważne, parzenie kawy we French Pressie jest naprawdę łatwe – wystarczy chwila, by cieszyć się swoją ulubioną kawą w gronie najbliższych (na rynku dostępne są urządzenia o różnych pojemnościach, dzięki którym przygotujesz kilka porcji naparu). Jeśli należysz do osób, które ciągle gdzieś się spieszą, praska francuska będzie dla Ciebie świetnym rozwiązaniem!
Konstrukcja French Pressów jest bardzo prosta. Tzw. praski francuskie zbudowane są z następujących elementów:
Ogromnym plusem French Pressów jest to, że do zaparzenia kawy nie potrzebujemy dodatkowych akcesoriów w postaci papierowych filtrów – fusów pozbędziemy się dzięki wbudowanej prasce. Jeśli chcemy zaparzyć kawę ziarnistą, przydatny może być jednak młynek. By przygotować napar w prasce francuskiej, należy uprzednio zmielić kawę lub wykorzystać już wcześniej zmieloną. Co ważne, kawa powinna być zmielona nieco grubiej, najlepiej na ok. 1-2 mm – wtedy smak zaparzonego napoju będzie najlepszy i ziarenka nie powinny przedostać się przez sito. Warto zaopatrzyć się także w wagę kuchenną, termometr oraz stoper.
Parzenie kawy we French Pressie składa się z kilku prostych kroków. Oto co musisz zrobić, by przygotować w nim wyśmienitą kawę.
Prawda, że proste?
Trzeba tu także zaznaczyć, że regularne czyszczenie zaparzacza jest bardzo ważne – w przeciwnym razie smak przygotowywanego naparu będzie znacznie gorszy.
Możemy wybierać spośród prasek w różnym zakresie cenowym, o rozmaitych wielkościach i wykonanych z różnorodnych materiałów. Warto zaznaczyć, że niska cena nie powinna być w tym przypadku głównym kryterium wyboru. Mimo że French Pressa można kupić nawet za kilkadziesiąt złotych, nie zaleca się wyboru najtańszych urządzeń. Powód jest prosty – materiał, z którego zostały wykonane tańsze praski, może być niskiej jakości, co z pewnością przełoży się na smak przygotowywanego w nim naparu.
Jeśli chcesz mieć pewność, że zakupiony przez Ciebie French Press jest dobrej jakości, zapoznaj się z naszą ofertą. Szczególnie polecamy French Press Barista & Co – 8 Cup Plunge Pot - Gold oraz French Press Bialetti. Produkty te wykonane ze stali nierdzewnej i szkła gwarantują wysokie walory smakowe naparu oraz wygodną obsługę – dzięki oferowanym przez nas praskom z łatwością przygotujesz klarowny napój pozbawiony drobin, które mogą zepsuć smak kawy.
Potrzebujesz pomocy w wyborze French Pressa? Skontaktuj się z nami – wskażemy Ci produkt, który spełni Twoje oczekiwania.