Schemat działania dobrze znany z wielkoformatowych filmów, szczególnie tych ubarwionych wątkiem romantycznym. Siadasz na wysokim barowym stołku, opierając nieelegancko (lecz co to komu przeszkadza) głowę na dłoni i czekasz, aż podejdzie. Ty zamawiasz, on słucha, racząc Cię przy okazji wyśmienitym napojem kawowym, kojącym zszargane nerwy lub zagrzewającym do podjęcia walki podczas kolejnego ciężkiego spotkania z wymagającym klientem. Barista, bo o nim mowa, odpowiada za przygotowywanie Twojej ukochanej kawy, często pełniąc również zadania, zakrawające na terapię, niczym barman, czy fryzjer. Barista to zawód na miarę dzisiejszych czasów.
Sympatycy kawy zgodnie przychylają się do stanowiska, że kawy nie da się nie lubić. I choć zapewne znajdą się tacy, którzy z chęcią podjęliby polemikę na ten temat, dla wielu kawa to coś więcej niż zwyczajny napój. To towarzysz o poranku, powiernik przyjacielskich spotkań, czy ostatnia deska ratunku przed trudnym egzaminem. Kawa nie może być byle jaka, a potraktowanie jej po macoszemu traktować można niczym zdradę. To właśnie czuwanie nad wyborem odpowiednich ziaren oraz wydobycie z nich tego, co najlepsze jest główną misją baristy z Twojej ulubionej kawiarni.
Baristą nie zostaje się ot tak. Trzeba wyróżniać się nieprzeciętnym wyczuciem smaku, wyjątkowym węchem oraz umiejętnością łączenia składników. Specjalistyczną wiedzę na temat rodzajów kawy, sposobu jej przygotowywania i możliwości barista zdobywa na rozmaitych kursach i szkoleniach, oczywiście sensu stricto z kawą związanych. W tym zawodzie oprócz znajomości obsługi ekspresu do kawy nie zaszkodzi również bycie estetą. Dzięki temu potrafi zamienić filiżankę ulubionej kawy, w wyjątkowy napój godny najwyższych pochwał, nie tylko ze względu na smak, czy aromat, ale również nietuzinkowy wygląd kawy podanej zgodnie ze sztuką latte art.
Bariści wywodzą się z Włoch, które słyną nie tylko z makaronów i pizzy, ale również wyjątkowej kawy. Prawdziwy barista hołduje tradycyjnym zasadom: wybiera kawę wyłącznie najwyższej jakości oraz dba o ekspres, z którego korzysta. Odpowiedni wybór sprzętu oraz półproduktów, używanych do parzenia napojów kawowych, decydują o fenomenie baristy. Aromat kawy zamknięty jest w jej ziarnach, dlatego profesjonalny barista decyduje osobiście o stopniu zmielenia danego gatunku kawy, aby wyciągnąć z niej to, co najlepsze. Intensywne espresso, czy subtelne latte nie mają przed nim tajemnic. Barista, niczym kreator nowych smaków, chętnie wskazuje swoim gościom całkowicie nowe smakowe doznania, przygotowując autorskie mieszanki kawowe. Praca baristy to coś więcej niż podanie kawy. To próba odkrywania nowych smaków i dostarczania przyjemności z każdej kropli ulubionego napoju.