Czy zastanawialiście się skąd pochodzi Wasza ulubiona kawa? Który z regionów, w jakiej kawie się specjalizuje? W tym artykule znajdziecie odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Kawa odegrała kluczową rolę w rozwoju brazylijskiej gospodarki i nadal stanowi jej siłę napędową. Nasiona został po raz pierwszy sprowadzone do Brazylii na początku XVIII wieku przez francuskich osadników. Wraz ze wzrostem popularności kawy wśród Europejczyków Brazylia szybko stała się największym światowym producentem i jest nim po dziś dzień. Według danych na przełomie 2017/2018 Brazylia wyprodukowała 3,05 miliona ton kawy, co stanowi ponad 30% światowej produkcji. Około 300 000 plantacji rozciąga się na ponad 10 000 mil kwadratowych brazylijskiej ziemi.
Względnie nowym konkurentem w międzynarodowym handlu kawą jest Wietnam. W latach 80. partia komunistyczna postawiła przyszłość kraju właśnie na kawę i od tego czasu, każdego roku produkcja kawy wzrastała o 20% do 30%, całkowicie zmieniając gospodarkę narodu. W roku zbiorów 2017/2018 Wietnam wyprodukował 1,76 miliona ton kawy. Wietnam odnalazł niszę na rynku międzynarodowym, skupiając się przede wszystkim na tańszych odmianach ziaren, zwanych robusta. Ziarna robusty mogą mieć nawet dwa razy więcej kofeiny niż ziarna arabiki, co nadaje kawie bardziej gorzki smak.
W sezonie 2008/2009 ulewne deszcze spowodowały, że kolumbijskie uprawy kawy zostały dotknięte chorobą liści znaną jako rdza - produkcja spadła tutaj aż o 40%. Od tego czasu kraj zastąpił drzewa odmianami odpornymi na rdzę i odnotowany został znaczny wzrost hodowli ziaren. Kolumbia jest drugim krajem o największej produkcji odmiany kawy arabika, a miliony ludzi na całym świecie preferują ich łagodny, zrównoważony smak. Pomimo tego, że warunki klimatyczne wciąż negatywnie wpływają na produkcję kawy – wzrost temperatur i opadów – to Kolumbia wciąż wiedzie prym w jej hodowli. W sezonie 2017/2018 wyprodukowała 864 000 ton kawy.
Chociaż lokalizacja Indonezji i klimat teoretycznie nie powinny sprzyjać hodowli kawy, a na pewno nie na takim poziomie, jak Brazylia czy Kolimbia, to jednak Indonezja stała się trzecim producentem ziaren robusty na świecie. Całkowita produkcja robusty i arabiki wyniosła w sezonie 2017/2018 636 000 ton. Indonezyjski przemysł kawowy składa się z 1,5 miliona niezależnych małych gospodarstw rolnych i kilku dużych zakładów. Indonezja specjalizuje się również w produkcji kaw kilku rodzajów kaw „specjalnych”, z których najciekawsza wydaje się Kopi Luwak. Ziarna zebrane z kału cywety, lokalnie nazywanej luwakiem (przypomina z wyglądu kunę) mają charakterystyczny i unikalny smak. Proces zbierania ziaren jest dość… intensywny, ale warto się poświęcić, ponieważ zysk z jej sprzedaży jest znaczny.
W sezonie zbiorów 2017/2018 Honduras wyprodukował 450 000 ton kawy. Jest także trzecim co do wielkości producentem w Ameryce Łacińskiej. Jest również dużym producentem kawy specjalistycznej, z gwałtownym wzrostem eksportu o 145% w porównaniu z poprzednimi latami. Producenci hondurascy wiodą prym w tej niszy dzięki wzrostowi powierzchni uprawy przekraczającej minimalną wysokość 3000 stóp, która wymagana jest do określenia ziaren jako luksusowych. Jednak progres ten może nie potrwać długo. Zagraniczna Służba Rolna w 2018 r. stwierdziła, że w kraju znaleziono cztery nowe odmiany rdzy, która pustoszy plantacje kawy. Raport ostrzegał również, że ze względu na to, iż wielu producentów z Hondurasu jest małych, to mogą nie być w stanie zainwestować w środki zapobiegawcze.
Kenia jest krajem, który nie tylko ma najlepsze warunki klimatyczne do uprawy kawy, ale także solidne plany biznesowe oraz wsparcie państwa, stawiającego na rozwój tej gałęzi przemysłu. Mówi się, że to właśnie w Kenii uprawia się najlepszą kawę arabica. Ma ona wyrazisty, intensywny i bardzo treściwy smak. Ziarna te mają również charakterystyczny cytrusowy posmak - plantacje te na granicy są ogrodzone cytrusowymi drzewkami, aby chronić uprawę przed niechcianymi intruzami, w szczególności słoniami. Występują także kawy z winnym i pieprznym posmakiem.
W Etiopii istnieją trzy główne regiony upraw - Harrar, Ghimbi i Sidamo (znane również jako Yirgacheffe). Prawie cała kawa w Etiopii jest uprawiana w małych gospodarstwach, z wyjątkiem niektórych większych, rządowych posiadłości. Harrar pochodzi ze wschodniej części kraju i jest "przetwarzany" na sucho. Tę odmianę oznacza się jako mocha, peaberry, longberry lub shortberry. Ghimbi znajduje się w zachodniej części kraju - te ziarna są przetwarzane na mokro. Tak samo jak Sidamo, z posmakiem miodu czy moreli. Uważa się, że etiopski Yirgacheffe produkuje jedne z najlepszych kaw na świecie - głównie w cieniu, bez użycia chemikaliów.