Kawa mrożona przygotowywana w kawiarni

Ekspresy do kawy do kawiarni

Do kawiarni przychodzimy przede wszystkim w jednym celu - by napić się doskonałej kawy w przyjemnej atmosferze. I, mimo że współczesne kawiarnie serwują również inne napoje zimne i gorące, to nieodzownym elementem funkcjonowania takich miejsc jest właśnie kawa. Perfekcyjnie przygotowana może dostarczyć organizmowi porannej dawki energii lub popołudniowej przyjemności.

 

Chcąc serwować swoim gościom najlepszą kawę, po którą będą chcieli wracać nawet z drugiego końca miasta, należy zainwestować w pierwszej kolejności w odpowiedni ekspres, a później w dobre ziarna.

Ekspres kawowy do kawiarni

Ekspresy przeznaczone do zastosowania w kawiarniach muszą spełniać wyższe wymagania niż typowo domowe sprzęty. Smak kawy przygotowanej w ekspresie może zadecydować o powodzeniu prowadzonej działalności. Klienci kawiarni mogą oczekiwać bardzo szerokiego zakresu kaw, począwszy od tradycyjnego espresso, przez popularne capppucino, latte, americano, jak i mniej znane  macchiato, mocha, marochino, Romano, coretto, freddo, ristretto, lungo, kawę po irlandzku lub po wiedeńsku. Wybór określonego modelu ekspresu uzależniony jest w pierwszej kolejności od grupy klientów, którzy będą odwiedzać nasz lokal. Mając na uwadze, że ekspres do kawy to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia, warto wybrać urządzenie doskonałej jakości.   

Latte Art

Kolbowy ekspres do kawy do kawiarni

Kawa lejąca się z kolby do filiżanki

W kawiarniach najbardziej popularne i zarazem najczęściej używane są ekspresy kolbowe. Te z najwyższej półki potrafią przygotować nawet 6-8 kaw w tym samym czasie. Ekspresy z 4 lub 3 grupami zaparzającymi, bo o nich mowa, to jedne z najbardziej zaawansowanych urządzeń tego typu. Przeznaczone do dużych kawiarni, mogą oszczędzić zdecydowanie czas serwisu, nie zmieniając jednocześnie jakości uzyskiwanej kawy.

 

Zazwyczaj w typowych kawiarniach funkcjonujących w miejscowościach nieturystycznych, używane są ekspresy kolbowe z 2 grupami zaparzającymi. Pozawalają one szybko obsłużyć klientów, a równocześnie zapewniają wysokiej klasy napój uzyskiwany także dzięki… umiejętnościom baristy. Kawę przygotowywaną w kolbach należy odpowiednio przygotować, by wydobyć z niej to, co najlepsze - głęboki smak i zniewalający aromat.

Chcąc wybrać dobry kolbowy ekspres do kawy, należy podczas zakupu zwrócić uwagę na:

  • Wydajnośćjednorazowa ilośc filiżanek kawy.
  • Regulację ilości parzonej kawydopasowanie względem indywidualnych preferencji.
  • Jakość wykonania trwałość i podatność obudowy na nagrzewanie się.
  • Stabilność temperaturydoskonała kawa każdego dnia.
  • Jakość grupy zaparzającej wysoki poziom uzyskiwanego napoju.
  • Moc pompydecyduje o sprawnym działaniu ekspresu, nawet w dużym obciążeniu.
  • Sposób podgrzewania wodybojler lub termoblok.
  • Ciśnienie co najmniej 15 barów.

W przypadku większych kawiarni ważna jest także ilość grup zaparzających. Im większa, tym szybsza obsługa, ale i z reguły wyższy koszt zakupu. Warto sprawdzić też energooszczędność. W przypadku miejsc, w których ekspres jest ustawiony w centralnym miejscu baru i tym samym bezpośrednio narażony jest na wzrok klientów, liczy się wzornictwo i wykończenie. Ekspres powinien pasować do całej aranżacji miejsca, także pod względem kolorystycznym.

Ekspres przelewowy do kawiarni

Coraz więcej kawiarni serwuje dziś już nie tylko americano, white flat czy cappuccino. Dziś kawowych smakoszy przyciąga także do kawiarni możliwość skosztowania innych, bardziej tradycyjnych metod parzenia. Coraz więcej takich miejsc wpisuje więc do swojego menu pozycję "kawa przelewowa". Metoda bardzo dobrze znana, przez chwilę zapomniana, ma dziś wielu zwolenników.

 

Ekspresy przelewowe przeznaczone kawiarni powinny być maksymalnie wydajne, tak by w parę minut zaparzyć kilka filiżanek jednocześnie. Chcąc kupić dobry ekspres przelewowy do kawiarni, należy zwrócić uwagę na jakość wykonania oraz użyte podzespoły. To one mogą wpływać bezpośrednio na jakość finalną kawy.

Kawa lana z dzbanka do kubka

Ekspres ciśnieniowy do kawiarni

Kawa przygotowywana przez ekspres automatyczny

Decydując się na zakup ekspresu automatycznego do swojej kawiarni, warto postawić na sprzęt z wyższej półki. Poza tym, że pomoże przygotować kilka (a czasem nawet kilkanaście) różnych typów kaw, to dodatkowo będzie świetnie prezentował się na barowym blacie. Ekspresy ciśnieniowe automatyczne pochodzące od najlepszych producentów, same kontrolują odpowiednie ciśnienie oraz temperaturę parzenia. Wyposażone w zintegrowane pojemniki na mleko, szybko i łatwo przygotowują wyśmienicie kremowe latte czy cappuccino. Oraz wiele innych kaw mlecznych i bezmlecznych. Wbudowane młynki zmielą ziarna na odpowiednią grubość, a specjalne przykrywki uchronią kawę przed utratą intensywnego zapachu.

 

Zdecydowaną przewagą ekspresów ciśnieniowych jest ich obsługa. Uwarunkowana zazwyczaj dotknięciem jednego przycisku lub ikony na panelu, pozwala na ultraszybkie przygotowanie kawy w kilku wariantach. Najnowocześniejsze ekspresy tego typu serwują nawet 15 różnych napojów. Modele wyposażone w funkcję podwójnego parzenia, potrafią przyrządzić nawet dwie mleczne kawy jednocześnie. Sprzęty łatwe w pielęgnacji, zazwyczaj wymagają jedynie okresowego czyszczenia z pomocą specjalnych tabletek. Część ekspresów zapewnia automatyczne mycie obiegu mleka.

Jaki ekspres do małej kawiarni?

Niewielkie kawiarnie wypełnione są zazwyczaj niezwykłą pasją i nigdzie niespotykaną kameralną atmosferą. Posiadające zaledwie kilka stolików, serwują najlepszą kawę w towarzystwie własnoręcznie robionego ciasta. Takie miejsca z reguły nie oszczędzają na jakości, również tej w zakresie zakupu sprzętu. Najczęściej korzystają z jedno-kolbowych ekspresów do kawy, które pozwalają parzyć kawę w rytmie slow - bez pośpiechu, powoli i z ogromną miłością do tego napoju. Obsługa szkolona najczęściej przez najlepszych baristów w kraju jest w stanie dobrze wykonać tamping, czyli ubijanie kawy w kolbie. Proces ten rzutuje w późniejszym czasie na wrażenia smakowe i aromatyczne kawy.

Stolik kawowy z kawą i słodkościami

Ekspres kawowy do kawiarni – jaki wybrać?

Jednogrupowy ekspres kolbowy do kawy

Wybór ekspresu do kawy do kawiarni nie jest z pewnością prosty. Decydując się na zakup odpowiedniego sprzętu, warto zastanowić się nad tym, ilu gości codziennie odwiedzi mój punkt, jaki sposób parzenia będzie dla nich najlepszy, ile miejsca mam do zagospodarowania na blacie i jakim dysponuję budżetem. Każda z tych kwestii jest kluczowa, by urządzenie było wydajne, spełniało dobrze swoje zadanie i służyło przez długi czas bez zbędnych awarii.

 

W inny ekspres zaopatrzy się bowiem właściciel przestronnej kawiarni z ogródkiem w typowo turystycznej miejscowości, w inny prowadzący urokliwą kawiarenkę w małym miasteczku. W pierwszym przypadku sprawdzi się potężny ekspres kolbowy z podwójnym spieniaczem mleka. Najważniejsza będzie tu wydajność urządzenia, jego moc, szybkość nagrzewania się, opcja oszczędzania energii. Tu przydatne mogą okazać się też dodatkowe funkcje (np. możliwość preinfuzji). doskonałym rozwiązaniem będzie ekspres kolbowy z 2 lub 3 grupami.  W drugiej sytuacji z pewnością wystarczy dobrej jakości ciśnieniowy ekspres automatyczny, niewielki ekspres kolbowy lub nawet ekspres przelewowy.

100 dniowe prawo do zwrotu
Płatności PayU
Darmowa dostawa
Bezpieczne zakupy
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności