Espresso podawane przez baristę

Ekspresy do kawy do gastronomii

Ekspresy do kawy są absolutnie niezbędnymi elementami wyposażenia każdego punktu gastronomicznego. Urządzenia te znajdziemy zarówno w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach, jak i pizzeriach, karczmach czy pubach. Ekspresy dla gastronomii umożliwiają dostosowanie kawy do indywidualnych preferencji w każdej fazie jej przygotowania. To, co wyróżnia profesjonalne ekspresy to przede wszystkim ich wytrzymałość oraz duża wydajność. Ekspresy do kawy przeznaczone dla gastronomii czerpią z najnowszych rozwiązań technologicznych, aby zapewnić odpowiednią efektywność tych urządzeń i przede wszystkim doskonały efekt w postaci pysznej kawy.

Ekspresy kawowe dla gastronomii

Każdy lokal gastronomiczny charakteryzuje się określonymi cechami, ma swoich konkretnych odbiorców i profil. Niezależnie od tego jednak, w czym się specjalizuje i jakie dania, czy specjały serwuje, zazwyczaj w swoim menu pod hasłem "napoje gorące" posiada pozycję kawa. Bo kawę pija się już dziś nie tylko tradycyjnie do poobiedniego deseru, czy podczas spotkania towarzyskiego, ale także w podróży czy podczas spotkań biznesowych.

 

Kawa serwowana w restauracji, hotelowej jadalni czy cukierni powinna być poprawnie przygotowana. Jej smak może wpływać bezpośrednio na wrażenia klienta, a tym samym zagwarantować jego zadowolenie i chęć ponownych odwiedzin. Niesmak po mało apetycznej kawie pozostaje z reguły w odbiorcach na długo. Szczególnie zapada w pamięć tych, którzy cenią wyrafinowany smak i pełen aromat. A o takich smakoszy dziś nie trudno, bo jako naród od kilku lat pijemy coraz więcej kawy i coraz więcej o niej wiemy.

Latte machiato na drewnianym stoliku

Zupełnie inaczej wygląda kwestia kawiarni. Tu kawa musi być naprawdę wyjątkowa, bo w końcu do takiego miejsca głównie przychodzi się po kawę właśnie. Klasyczne kawiarnie chcące zaoferować wyjątkowy smak i aromat kawy korzystają z profesjonalnych ekspresów kolbowych. Właściwe używanie tego typu sprzęty wymaga jednak od baristy szczególnych umiejętności i wiedzy. Wystarczy mały błąd, by kawa straciła swoje najlepsze właściwości i głęboki smak.

Jaki ekspres wybrać do gastronomii?

Espresso przelewające się z kolby

O tym, jaki typ ekspresu będzie odpowiedni w danym punkcie gastronomicznym, decyduje przede wszystkim profil działalności. I choć jesteśmy zdecydowanymi zwolennikami wykorzystywania ekspresów kolbowych w gastronomii, to zdajemy sobie sprawę, z tego, że w mniejszych miejscach, użytkowane mogą być także na przykład ekspresy automatyczne. Chcąc wykorzystywać ekspres w gastronomii, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim wydajność, wytrzymałość i rodzaj użytych podzespołów.

Do najważniejszych parametrów gastronomicznych ekspresów do kawy zalicza się:

  • Wydajnośćszybkość i ilość przygotowywanych kaw jednocześnie.
  • Mocsiła napędowa ekspresu decydująca o jego sprawności.
  • Wielkość bojlera na wodę wygoda i komfort pracy nawet przy dużym natężeniu.
  • Energooszczędność oszczędność w zakresie wydatków na prąd.
  • Stabilność temperatury i opcja regulacji idealne dopasowanie do typu i rodzaju kawy.
  • Ciśnieniebezpośredni wpływ na ajkośc finalną kawy.
  • Prostota obsługi  krótki czas serwisu i czyszczenia.
  • Ilość grup zaparzających tempo i wydajność ekspresu.
  • Jakość obudowy  gwarancja niezawodności i stabilności temperatury.
  • Termostat zabezpieczenie przed przegrzaniem się urządzenia.
  • Dysza do mleka jedna lub dwie.
  • Wylewka gorącej wody możliwość parzenia herbaty.

Dlaczego warto postawić na dobry ekspres gastronomiczny?

Profesjonalne ekspresy ciśnieniowe (kolbowe) przeznaczone do użytkowania w lokalach gastronomicznych są przystosowane do intensywnej eksploatacji. Wyposażone w wysokiej klasy podzespoły, termostat i fachowe akcesoria, są w stanie przygotować nawet kilkaset kaw dziennie. Tego typu sprzęt sprawdza się doskonale w kawiarniach. Szczególnie tych, które znajdują się w głównym punkcie miasta czy centrach handlowych. Tu zazwyczaj parzy się kilkadziesiąt, jak nie kilkaset filiżanek w ciągu dnia, więc urządzenie nie może zawieść, nawet w największym obciążeniu.

 

Droższy ekspres ma obudowę, która zapewnia tak ważną w procesie ekstrakcji stabilność temperatury. Dzięki niej kawa ma powtarzalny smak i subtelny aromat. Trwała obudowa to także gwarancja wysokiej odporności sprzętu. Profesjonalne ekspresy gastronomiczne z reguły łatwe są w eksploatacji, co szczególnie ważne jest zarówno w przypadku sieciówek, jak i autorskich miejsc. Warto pamiętać, że im łatwiejsza obsługa urządzenia, tym szybszy serwis i mniej komplikacji dla personelu.

Barista przygotowujący kawę w szklance

Ekspres do małej gastronomii – który najlepszy?

Kawa przygotowywana na wynos

Mniejsze punkty gastronomiczne mogą postawić na skromniejszy sprzęt, który spokojnie poradzi sobie z małym i średnim natężeniem. Więc jeśli prowadzisz niewielką kawiarenkę czy klubokawiarnię poza centrum, nie musisz inwestować w 4-grupowy potężny ekspres. Wystarczy 2 lub nawet 1-grupowy sprzęt dobrej klasy. Dzięki niemu bez problemu przyrządzisz kawy zamawiane w lokalu, jak i na wynos.

 

W miejscach, w których klienci mają możliwość samodzielnego przygotowania kawowego napoju (np. na hotelowych stołówkach, na salach weselnych), zdecydowanie lepiej sprawdzą się ekspresy automatyczne. Pozwolą one za dotknięciem jednego przycisku wybrać konkretny rodzaj kawy, a następnie bez żadnej ingerencji użytkownika, przyrządzić odpowiedni napój. Tu zdecydowanie warto postawić na wygodny system spieniania mleka, który uchroni przed poparzeniem. Ekspresy automatyczne ze zintegrowanym pojemnikiem na mleko pozwalają klientom osobiście przyrządzić kilka rodzajów mlecznych kaw. Tego typu sprzęt to najlepszy kompromis pomiędzy jakością a ceną.

Mały lokal gastronomiczny – jaki ekspres?

W zależności od profilu klientów niewielkiej kawiarni, mobilnego punktu kawowego czy lokalnego baru, można wybierać spośród najbardziej typowych ekspresów kolbowych, ekspresów automatycznych czy ekspresów przelewowych. Każdy z nich przygotuje kawowy specjał w inny sposób. O tym, czy lepszy, czy gorszy zdecydują już sami kupujący.

 

Ekspres kolbowy dla gastronomii to według nas najlepsza inwestycja. Trwały i niezawodny, powoli na przygotowanie aromatycznej kawy. Kiedy jednak osoba pracująca na barze kompletnie nie zna się na obsłudze ekspresu, a chciałaby serwować klientom poprawnie przygotowane napoje kawowe, może sięgnąć po ekspres automatyczny. Ten nie tylko sam dobierze i zmieli odpowiednią ilość kawy do danego napoju, ale także dobrze spieni mleko (wybrane modele). Z takim ekspresem możesz oferować swoim gościom kilka rodzajów kaw, również tych nietypowych, które wymagają od zawodowego baristy określonych umiejętności. Najlepsze modele przyrządzą nawet 15 typów napojów mlecznych i bezmlecznych.

Czarna kawa w filiżance ustawiona na stoliku

I choć nie jest to regułą, to w lokalach, które funkcjonują na rynku gastronomicznym od kilkunastu, a raczej kilkudziesięciu lat wciąż jeszcze spotkać można ekspresy przelewowe. Doskonale nam znane ze starych filmów — ekspresy z dzbankiem, zdolne są do zaparzenia kilku filiżanek czarnej kawy w tym samym czasie. Charakterystyczny szorstki smak tego napoju połączony z  intensywnym aromatem do dziś na swoich wiernych fanów.

100 dniowe prawo do zwrotu
Płatności PayU
Darmowa dostawa
Bezpieczne zakupy
Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności