Yerba Mate - właściwości naparu

2017-07-03
Yerba Mate - właściwości naparu

Yerba Mate - właściwości naparu

Yerba mate to napar, który przygotowuje się z liści krzewu paragwajskiego rosnącego w lasach deszczowych. Wykazuje on podobne właściwości do bliskiej nam kawy oraz herbaty. Niegdyś znany wyłącznie w Ameryce Południowej, współcześnie rozsmakowują się w nim mieszkańcy całej kuli ziemskiej. Yerba mate ma specyficzny smak, który nie każdemu przypada do gustu. Jednak wielu ludzi już dawno zastąpiło tradycyjną kawę oraz herbatę tym właśnie naparem, korzystając z jego pozytywnych właściwości.

Właściwości i zalety picia Yerba mate

Mlecznego coffe

Yerba mate znana jest przede wszystkim dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz pobudzającym. Jej główną zaletą jest dodawanie energii do działania, poprawa spostrzegawczości i wyostrzenie pracy umysłu, a to wszystko dzięki zawartej w niej kofeinie, teofilinie oraz teobrominie. Ponadto napar przyrządzony z krzewu peruwiańskiego cechuje się bogactwem minerałów, aminokwasów, antyoksydantów i witamin. Jest on źródłem minerałów: magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, sodu oraz witamin A, B1, B2, B6, C, E. Dodatkowo Yerba mate wspomaga odchudzanie, co udowodniły przeprowadzone badania. Substancje znajdujące się w naparze skutecznie obniżają poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych. Wielu ludzi, którzy są na diecie, włączają do swojego jadłospisu Yerbę, która zabija uczucie głodu i wspomaga proces skutecznego odchudzania się. Dodatkowo napar z Yerby pozytywnie wpływa na nastrój i działa jak naturalny antydepresant, łagodząc stres.

Jak przygotować Yerba mate?

Przygotowanie Yerba mate nie wymaga żadnego zaawansowanego sprzętu. Można ją zaparzyć zarówno w tradycyjnym dzbanuszku na herbatę, jak i w dedykowanej do tego tykwie. Bardzo ważnym elementem przygotowania naparu jest ilość wykorzystywanych liści - musi być to 2/3 pojemnika, w którym chcemy go zaparzyć. Następnie należy zalać wszystko wodą (w temperaturze ok. 70-80 stopni Celsjusza) i odczekać ok. 3 minuty. Po tym czasie liście wchłoną wodę, a więc konieczne jest jej uzupełnienie. Kolejnym krokiem jest odcedzenie naparu i usunięcie liści. Yerba mate jest już gotowa do picia. Doskonale smakuje zarówno ciepła, jak i zimna. Liście można wykorzystać kilkukrotnie, dopóki będą barwiły wodę.

Mlecznego coffe
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Polecane
Yerba Mate CBSe Silueta  0.5 kgYerba Mate CBSe Silueta 0.5 kg
22,99 zł24,99 zł91.96 pkt.
Bombilla Gringo POCOBombilla Gringo POCO
19,99 zł79.96 pkt.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel